Preskočite na glavni sadržaj

26. Dani Frane Petrića

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, uz suradnju Grada Cresa, od 24. do 30. rujna, u Cresu će se održati dvadeset i šesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića. Svečano otvaranje održat će se u ponedjeljak, 25. rujna, u 9 sati, u Velikoj dvorani hotela Kimen.
vrijeme: 24.09.2017.
mjesto: Cres
url: http://www.hrfd.hr
U proteklih četvrt stoljeća Dani Frane Petrića izrasli su u jednu od najznačajnijih znanstvenih manifestacija u ovom dijelu Europe, s jedne strane njegujući filozofski i interdisciplinarni dijalog o aktualnim problemima čovječanstva, a s druge strane potičući istraživanja djela velikog renesansnog filozofa, Cresanina Frane Petrića (Franciscus Patricius, 1529.–1527.) i drugih hrvatskih filozofa u europskom kontekstu.
 
Program ovogodišnjih, dvadeset i šestih Dana Frane Petrića uključuje:
 
-međunarodni interdisciplinarni simpozij Filozofija i ekonomija (24.–27. rujna);
- međunarodni simpozij Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu (27.–30. rujna);
- program popularizacije znanosti 5. Znanstveni inkubator: trening za znanstvena istraživanja, s temom »Putem znanosti do održivog turizma« (28.–30. rujna);
- popratna događanja (okrugli stol »Aktualnost Marxove misli – povodom 150 godina od objavljivanja Kapitala«, predstavljanje projekta »Etična banka«, javno predavanje »Kako mozak odlučuje?«, radionice »Igra definiranja: što je turizam i čemu služi?«, »Sport i okoliš« i »Istraživati poput znanstvenika«, obilježavanje »Europske noći istraživača«, te predstavljanja recentnih izdanja).

Tijekom otvaranja skupu će se obratiti: predsjednik Hrvatskog filozofskog društva, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Dana Frane Petrića, prof. dr. sc. Zdravko Radman; predsjednik Programskog odbora simpozija Filozofija i ekonomija, izv. prof. dr. sc. Tomislav Krznar; gradonačelnik Cresa, Kristijan Jurjako; u ime hotela Kimen, Mirjana Parat; u ime Turističke zajednice Grada Cresa, direktorica Sanja Živanović; predstavnik Primorsko-goranske županije, Đanino Sučić; te pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Ivana Franić, koja će ujedno i otvoriti 26. Dane Frane Petrića.
 
Međunarodni interdisciplinarni simpozij Filozofija i ekonomija održavat će se od 24. do 27. rujna (od nedjelje do srijede) u hotelu Kimen. Važnost ekonomije za život pojedinaca i ljudskih zajednica, kao i posebna pitanja vezana za ekonomiju, uključujući i ona sasvim aktualna, propitivat će se u dijalogu znanstvenika različitih usmjerenja: od filozofije, teologije, psihologije, pedagogije, mediologije, teorije književnosti i teologije, preko ekonomije, sociologije, prava i politologije, do prirodnih, biomedicinskih, tehničkih i okolišnih znanosti.

Na simpoziju će biti izloženo preko sedamdeset referata, a raznolikost tema i pristupa potvrđuje interdisciplinarnu i pluriperspektivnu orijentaciju Dana Frane Petrića te nastojanje da ova manifestacija bude mjesto dijaloga o najvažnijim pitanjima suvremenog svijeta.
Rad simpozija odvijat će se u tri paralelne sekcije (na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku), a bit će održana i tri plenarna izlaganja na engleskom jeziku. U ponedjeljak, 25. rujna, odmah nakon svečanog otvaranja, plenarna predavanja održat će Predrag Čičovački, profesor na američkom Koledžu »Holy Cross« (Ekonomija i vrijednosti) te Alpar Lošonc, profesor na Fakultetu tehničkih znanosti Sveučilišta u Novom Sadu (Mogućnosti kritičkog znanja o kapitalizmu, odnosno, konflikt između ekonomije i filozofije). U srijedu, 27. rujna, na samome završetku skupa, plenarno će predavanje održati Dragomir Sundać, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (Gdje je nestala filozofija ekonomije?).

Uz plenarna i sekcijska izlaganja, u okviru simpozija Filozofija i ekonomija održat će se i tri popratna događanja. U ponedjeljak, 25. rujna, u 21 sat, bit će upriličeno tradicionalno predstavljanje recentnih izdanja, pri čemu će biti predstavljeno osam knjiga, među kojima su i dva zbornika u izdanju Hrvatskog filozofskog društva. U utorak, 26. rujna, u 21 sat, bit će predstavljanje projekta »Etična banka«, odnosno razgovor s Goranom Jerasom iz Zadruge za etično financiranje. U srijedu, 27. rujna, u 9 sati, održat će se okrugli stol pod nazivom »Aktualnost Marxove misli – povodom 150 godina od objavljivanja Kapitala«, gdje će o Marxovu djelu i njegovoj važnosti za filozofiju i ekonomiju govoriti Lino Veljak, Stijepo Letunić, Alpar Lošonc i Goran Sunajko.
 
Međunarodni simpozij Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu održavat će se od 27. do 30. rujna (od srijede do subote) u hotelu Kimen. Na simpoziju će biti izloženo dvadeset referata znanstvenika različitih profila (filozofi, teolozi, povjesničari, fizičari), koji se bave istraživanjem i njegovanjem hrvatske filozofske i kulturne baštine.

Simpozij je tematski podijeljen u tri skupa. Prvi je skup posvećen velikom hrvatskom znanstveniku Faustu Vrančiću (1551.–1617.), povodom 400. obljetnice njegove smrti, drugi skup, »S Petrićem u žarištu«, okuplja, kako govori i njegov naslov, izlaganja o rezultatima istraživanja života i djela Frane Petrića, dok će treći skup, »Hrvatska filozofija u prošlosti i sadašnjosti«, prezentirati istraživanja o različitim temama vezanima uz stariju i noviju hrvatsku filozofiju, promatranu u europskom i svjetskom kontekstu.
 
Projekt popularizacije znanosti Znanstveni inkubator: trening za znanstvena istraživanja po peti se put predstavlja u okviru Dana Frane Petrića, i to od 28. do 30. rujna (od četvrtka do subote) u creskoj Osnovnoj školi Frane Petrića i hotelu Kimen. Projekt Znanstveni inkubator – čiji su idejni začetnici i provoditelji Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i Udruga Mala filozofija – želi učenicima srednjih škola približiti način rada na znanstvenim istraživanjima i upoznati ih s osnovnim elementima takvoga istraživanja, metodama rada i načelima znanstvene čestitosti. Projektom se naglašava interdisciplinarni i pluriperspektivni pristup problemima, osvještava važnost njihova kritičkoga promišljanja te promiču inovativni načini rješavanja znanstvenih izazova.

Središnja tema ovogodišnjeg, petog po redu Znanstvenog inkubatora je »Putem znanosti do održivog turizma«. U programu sudjeluje šesnaest učenika iz četiri hrvatske srednje škole (iz Cresa, Zadra, Splita i Križevaca). Oni će, u petak, 30. rujna, prezentirati svoja istraživanja na kojima su, uz pomoć mentora, radili tijekom 2016. i 2017. godine. Uz to, imat će priliku sudjelovati u radu simpozija Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu, koji se održava u isto vrijeme, kao i u drugim elementima programa.

U sklopu Znanstvenog inkubatora, u četvrtak, 28. rujna, u 17 sati, održat će se javno predavanje »Kako mozak odlučuje?« dr. sc. Julije Erhardt s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, namijenjeno srednjoškolskim učenicima i građanima Cresa, te radionica »Igra definiranja: što je turizam i čemu služi«, koju će voditi doc. dr. sc. Bruno Ćurko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Uz navedena događanja učenici će u subotu, 30. rujna, sudjelovati u još dvjema radionicama: »Sport i okoliš« (voditeljica: dr. sc. Julija Erhardt) te »Istraživati poput znanstvenika« (voditelj: Krešimir Babel).

Naposljetku, ove ćemo se godine (u petak, 29. rujna) po četvrti put pridružiti mnogim europskim gradovima u obilježavanju »Europske noći istraživača«, čiji je cilj na pristupačan i zabavan način podizati svijest šire javnosti o važnosti znanstvenih istraživanja za društvo, kako bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici te povećala zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti. Tako će se učenici i znanstvenici koji sudjeluju na 26. Danima Frane Petrića družiti tijekom »Filozofske večere« i »Znanstvene šetnje po Sretnome Gradu«, u duhu otvorenosti te filozofskog i znanstvenog dijaloga.