Preskočite na glavni sadržaj

14. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

14. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama održat će se 6. listopada 2017. u Zagrebu, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6/1. Tema okruglog stola: Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom 'I ja želim čitati!': postignuća i izazovi.
vrijeme: 06.10.2017.
prijava: 03.10.2017
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/teatrzhivago/
Godinu dana nakon početka Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!” bit će prikazani rezultati aktivnosti njenih sudionika. U traženju odgovora o uspješnosti Kampanje vodit će se pitanjem u kojoj mjeri su ostvareni postavljeni ciljevi.
Glavni ciljevi Kampanje su: izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, čl. 86), bolja suradnja stručnjaka u institucijama, povećanje mreže knjižnica koje provode programe za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom, uvođenje sustavnog financiranja građe lagane za čitanje, rad na poticanju čitanja te zagovaranje Kampanje.
Na početku prvog dijela skupa voditeljica Kampanje će sumirati postignuća i izazove u njenoj provedbi. Ostala izlaganja će se baviti značajem provedbe Ugovora iz Marakeša, građe lagane za čitanje te istraživanja o disleksiji i teškoćama čitanja za uspješnost Kampanje.
Panel rasprava koja će slijediti nakon toga će okupiti izlagače iz prvog dijela skupa te predstavnike sudionika Kampanje oko pitanja u kojoj mjeri su postignuti pojedini ciljevi i kako nastaviti dalje.

U dijelu skupa posvećenom primjerima dobre prakse bit će izneseni rezultati kvantitativnih i kvalitativnih istraživanja o knjižničnim uslugama za osobe s teškoćama čitanja provedenih tijekom Kampanje te iskustva s Facebook stranicom Kampanje. O svojim aktivnostima tijekom Kampanje govorit će predstavnici vrtića, osnovnih i srednjih škola te knjižnica diljem Hrvatske.

Prijava na skup otvorena je do 3. listopada 2017.

Za sudjelovanje na skupu ne naplaćuje se kotizacija.

Organizator: HKD - Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama, HKD - Komisija za čitanje
Suorganizator: Knjižnice grada Zagreba – Gradska knjižnica

www.hkdrustvo.hr