Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Zlatne niti, restaurirani tekstilni predmeti iz Riznice zagrebačke katedrale'

Zagrebačka nadbiskupija, Ured za crkvena kulturna dobra, i Hrvatski restauratorski zavod priređuju izložbu Zlatne niti, restaurirani tekstilni predmeti iz Riznice zagrebačke katedrale u Domitrovićevoj kuli na Kaptolu. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 18. rujna u 18 sati i trajat će do 31. listopada. 
vrijeme: 18.09.2017.
mjesto: Domitrovićeva kula na Kaptolu

Izložba je iznikla iz višegodišnje suradnje Zagrebačke nadbiskupije s Hrvatskim restauratorskim zavodom na zaštiti tekstilnih predmeta iznimne vrijednosti iz fundusa zagrebačke Riznice. Od liturgijskoga ruha bit će predstavljen izbor restauriranih predmeta: barokna kazula biskupa Stjepana Seliščevića, raskošna dalmatika biskupa Aleksandra Ignacija Mikulića iz 17. stoljeća te čipka s vezenim grbovima biskupa Martina Borkovića i njegova nasljednika Aleksandra Mikulića. To ruho rad je vrsnih vezilačkih i čipkarskih radionica s područja Habsburškoga Carstva, a ukrašeno je tehnikom reljefnog zlatoveza, srebroveza, „slikanja iglom“ i čipke „na batiće“.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti i dva primjera izuzetnog tkalačkog umijeća 18. stoljeća - tapiserije „Srpanj - kolovoz“ i „Siječanj - veljača“ koje su 1710. godine izrađene za dvor lotarinških vojvoda u Nancyju prema nacrtu bolonjskoga umjetnika Francesca Gallija Bibiene. Nakon ženidbe Franje I. Lotarinškog Marijom Terezijom 1736. godine, ciklus od šest tapiserija prenesen je na bečki dvor. Sredinom 18. stoljeća carica ih je darovala Zagrebačkoj biskupiji , biskupu Franji Thauszyju. Tapiserije su se, među inim, koristile kao ukrasne kulise za izlaganje Božjega groba u zagrebačkoj katedrali tijekom Velikog tjedna, sve do potresa 1880. godine kad je tapiserija „Svibanj - lipanj“ izgubljena. Od sačuvanih pet tapiserija iz ciklusa, na alegorijskom prikazu „Srpanj - kolovoz“ provedeni su cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi 2015. i 2016. godine. Uz nju, izložena je i tapiserija „Siječanj - veljača“ koju zbog velikih dimenzija nije moguće razgledati u Riznici i na kojoj radovi tek predstoje.

Izložba se može razgledati do 31. listopada 2017., radnim danom i subotom od 9 do 17 sati. Ulaz je slobodan.

www.h-r-z.hr