Preskočite na glavni sadržaj

Mersiha Merdžanović: Izložba i predstavljanje

U četvrtak, 31. kolovoza 2017. u 20:00 sati, u programu 'Druženje s umjetnicima' Gradske radionice, Pula, akademska grafičarka Mersiha Merdžanović iz Sarajeva predstavit će svoje recentne radove kao i stvaralački proces kojim nastaju. 
vrijeme: 31.08.2017.
mjesto: Pula
url: http://www.gradska-radionica.hr

Publika će imati prilike čuti detalje o umjetničkom putu autorice, grafičkim tehnikama, posebice tehnici suhe igle, a također će moći vidjeti originalne radove ove talentirane umjetnice emotivnog i poetskog pristupa koji će ovom prilikom biti izloženi javnosti.

Poznati i nažalost nedavno preminuli književnik Atif Kujundžić ovako opisuje njen rad: "Osnovna odlika ovakvog likovnog pristupa podrazumijeva potpuno autorsko povjerenje i odanost vizualizaciji, ali i stvarnu vjeru  u mogućnosti likovnosti i tehnike kojom se umjetnica ispoljava. Ova vrsta povjerenja i sinkretizma - sraslosti, upravo, rezultira fascinirajuće intimističkim likovnim progovorom..."

Govoreći o svom pristupu umjetnosti autorica kaže: "Moj pokretač je uvijek bila ljubav i zbog ljubavi prema umjetnosti sam upisala akademiju. Umjetnici svakako ne mogu očekivati mnogo materijalne satisfakcije od same umjetnosti, ali ljubav koju dajemo kroz svoja djela i ljubav koju kasnije primamo kada se ljudi upoznaju sa tim djelima je glavni pokretač cjelokupnog rada." Za tehniku grafičkog tiska autorica ističe da je vrlo teška jer iziskuje poznavanje tehnologije, posvećenost izradi samog motiva u obliku crteža, zatim slijedi prenošenje crteža na grafičku ploču, zatim tisak na papir, a sve to traži puno vremena, truda i znanja.

Mersiha Merdžanovic rođena je 1976. u Sarajevu, a srednju arhitektonsku školu završila je 1997. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku grafike, u klasi akademika Hoze Dževada. Izlagala je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu dok je samostalno izlagala u Sarajevu, Mostaru, Visokom i drugim mjestima. Dobitnica je nagrade za BiH crtež i nagrade za BiH grafiku te imenovana za 40 počasnih autora izlagača u oblasti BiH minijature. Članica je udruženja ULU BiH od 2005. godine, a status samostalnog istaknutog umjetnika ostvarila je 2015. godine.

Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan.