Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren 18. Mediteran film festival u Širokom Brijegu

Projekcijom ruskog dokumentarca 'Ruski film ceste' redatelja Dmitrija Kalašnjikova u srijedu je u Širokom Brijegu otvoren 18. Mediteran film festival, na kojemu će se za nagrade natjecati 22 dokumentarca u dvije kategorije za najbolji dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, među kojima su i tri ostvarenja hrvatskih autora. 
vrijeme: 23.08.2017.
mjesto: Široki Brijeg, BiH
url: http://www.mff.ba/

Festival koji već godinama promovira najbolja dokumentarna filmska ostvarenja započeo je natjecateljski program filmom koji je kompilacija automobilskih sudara u Rusiji, načina življenja te svojevrsnog mozaika asfaltnih pustolovina i slika krajolika.

Ukupno će se u natjecateljskom programu u okviru dugometražnog dokumentarnog filma Mediteran Film Festivala predstaviti dvanaest filmova, a u kratkometražnoj konkurenciji 10 ostvarenja.

Od hrvatskih autora među dugometražnim filmovima prikazat će se "Moj život bez zraka" Bojana Burnaća i "Buffet Željezara" Gorana Devića, a u kratkometražnoj kategoriji film "Naslijeđe" Sanje Šamanović.

”Festival već zadnjih pet, šest godina drži razinu koja je i u programskom i produkcijskom smislu zavidna i po svim parametrima smo drugi festival u BiH i time se ponosimo i za to smo i nagrađeni”, rekao je direktor Mediteran Film Festivala Tomislav Topić.
Robert Bubalo, producent MFF-a, rekao je kako je najveća televizijska kuća na svijetu HBO prepoznala važnost festivala, ali da tomu nije tako i u BiH.
”I to je ljepota i tuga ove produkcije. Dok nas u svijetu prepoznaju, kod nas to baš i ne čine oni koji bi trebali. Kad sam predstavljao europarlamentarcima MFF, bili su oduševljeni, ali ne shvaćaju s kakvim problemima se susrećemo”, rekao je Bubalo.
Kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na svečanom otvorenju nazočio je i predstojnik Središnjeg ureda RH za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Na MFF-u će izvan konkurencije biti prikazano još dvadesetak filmova među kojima su i filmovi "23 grama" Roberta Bubala, "Oteto djetinjstvo" Pavla Crnjca, "Dom" te "Bijeli put" Zdenka Jurilja. Pored višečlanog žirija koji će izabrati pobjednika u kategoriji dugometražnog i kratkometražnog filma, najbolje filmove tradicionalno će glasovanjem odabrati i publika. (Hina)

https://www.facebook.com/mediteranfilmfestivalsirokibrijeg/