Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Brigitte Brand: Images from Novigrad

Izložba radova Brigitte Brand otvara se u novigradskom Muzeju Lapidarium, 26. kolovoza u 21 sat. Izložba ostaje otvorena do 23. rujna o.g. 
  
vrijeme: 26.08.2017.
mjesto: Novigrad - Cittanova, Muzej Lapidarium
url: http://www.muzej-lapidarium.hr/
Brigitte Brand već godinama ljetuje u Dajli, kupa se na stjenovitim plažama i često posjećuje naš muzej. Što spontano, što ciljano Brigitte Brand skicira u svojem notesu, znakovima i bojilom, prizore koje svakodnevno vidi na tim mjestima boravka, a često ih i fotografira. Te joj skice/fotografije služe kao predlošci za gradnju novih slika na platnu čije površine kolažira novinskim listovima. Nižu se naslovi radova, kao npr. Dajla, Stjenovita obala, Novigrad, Lapidarij itd. Riječ je o mjestima i spomenicima koji postaju slike prijenosa ideje prikazivanja (image), kao slike zamisli o znakovima divljenja i poštovanja spram prirode, mjesta i njezine kulture (painting), i naposljetku kao slike nanosa bojila na površinu platna (picture). Tako Brigittine slike postaju znakovima vremena, doživljaja i dokumenata.
Brigitte Brand dobro poznaje taktilnost i prozračnost materijala, kao i povijest koja se ne ponavlja ciklično, nego uporno održava kontinuitet. Dakle, nove slike koje Brigitte Brand izlaže uobličene su preslikavanjem prethodno urađenih skica ili fotografija dragih joj novigradskih detalja koje koristi kao znakove koji na podlozi dnevnih priča grade jednu  novu - možda onu o mitskoj Arkadiji,  možda onu ispražnjenu od značenja, ili pak onu treću - o intimnim doživljajima prepoznatljiva autoričina rukopisa. Zapravo je Brigittina priča pisana da se izlaže i gleda. Priča za nas. / dr. sc. Jerica Ziherl


(Foto: Brigitte Brand, Katedrala Novigrada, 2017.)

Brigitte Brand | Rođena je 1955. godine u Njemačkoj i studirala je od 1975. do 1981. na akademiji Akademie der Bildenden Künste Stuttgart s K.R.H. Sonderborgom. Nastavlja profesionalno usavršavanje u trajanju od godinu dana s Emilijom Vedovom na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji te od tada živi u Venetu. Tijekom svojih putovanja kroz bivšu Jugoslaviju, Španjolsku, Meksiko, Indiju, New York, Tursku, Armeniju, Balkane, jugoistok Azije sakuplja ideje za svoj rad. Njeni radovi istražuju prostor i svijetlost u najrazličitijim formama. Prijedlozi putovanja i razmišljanja o svakodnevnom životu izmjenjuju se, diktiraju različite perspektive, tehnike i medije. Njezini radovi su prepoznatljivi u preklapanju slikovnih slojeva u kojima se među znakovima, kolažima, tekstovima, prijelazima i raznim papirima ubacuju aluzije na skrivene simbole. Od 1980. redovito izlaže u javnim i privatnim prostorima u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.