Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marka Markovića u AK galeriji

Ak galerija nastavlja s redovnim godišnjim programom nakon ljetne stanke i to izložbom Marka Markovića 'Samojed' koja se otvara 26. kolovoza u 20 sati.  
vrijeme: 26.08.2017. u 20 sati
mjesto: AK galerija, Kampus, Koprivnica

Izložba „Samojed“ svojevrsni je presjek dugogodišnjeg rada Marka Markovića u ekstremnom performansu, kao i prvo upoznavanje koprivničke publike s radikalnim body art praksama ovog umjetnika. U AK galeriji bit će predstavljeni radovi iz serije body art performansa: „Glad“ i „Žeđ“ iz ciklusa „Samojed“ (2008/9.), „Iglanje“ (2008.), „Rad spašava“ (2010.), „Ozljeda na radu“ (2014.), „Kucanje o zid“.

Kroz radikalno korištenje vlastitog tijela kao medija i pomicanje njegovih granica, autor protestira protiv apatičnog duha današnjice i istražuje koje su mogućnosti tijela kao alata za angažman. Kroz video zapise i fotografije performansa, pratimo autorovo eksperimentiranje s „izvedbenim tijelom“ koje uvijek ukazuje na želju za dubinskim osjećanjem vremena, prostora, konteksta i društva.

Na otvorenju će se održati i razgovor sa autorom.

„Melankolik je svojom turobnom tajnom potencijalni egzilant (interni ili eksterni), ali i intelektualac i stvaratelj, sposoban za sjajne konstrukcije.
No taj nagon za konstrukcijom (životom?!) istodobno je u radikalnom smislu onaj koji ga odbacuje i izolira.
Ambivalentnost nagona nikad nije opasnija nego u nedostatku filtra za jezik. U takvim trenucima moguće se artikulirati samo kroz geste, grčeve i krik.
Markovićevi početni radovi upravo su artikulirani u tom smjeru.“ (iz teksta Vlatka Vinceka)