Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Nikole Vrljića: Odbjegli

U četvrtak 24. kolovoza u 20.30 sati u Muzeju Grada Kaštela u kaštelu Vitturi otvorit će se izložba 'Odbjegli' mladog zagrebačkog kipara Nikole Vrljića. 
vrijeme: 24.08.2017.
mjesto: Muzej Grada Kaštela

Kipar Nikola Vrljić izložbom  "Odbjegli"  u Muzeju Grada Kaštela predstavit će prvi put svoje nove radove nastale  većim dijelom tijekom 2016. i 2017. godine. Na izložbi će biti izloženo petnaest  skulptura dimenzija od tridesetak do dvjesto centimetara. Uz akrilnu smolu blago patiniranu ružičastim lazurama radovi su izrađeni u bronci i gipsu.
Vrljić se odredio za interpretaciju društvene duhovno-etičke stvarnosti, korelirajući u svojim radovima likovnu i kiparsku dimenziju s kulturološkom i povijesnom asocijativnom ikonografijom, nudeći nam nova čitanja. Slično nastavlja i u novijim radovima predstavljenim na ovoj  izložbi.  Umjetnički i ljudski fokus u njegovoj novoj kiparskoj priči  svojevrsna je reakcija/akcija koja govori o granicama izdržljivosti društvene i duhovne stvarnosti. Nositelji njegove problemske priče mitološka su bića  duboko ukorijenjene simbolike kojima umjetnik, uz način oblikovanja i  kontekst, propituje tu stvarnost te ju prikazuje suptilno kroz humor, ironiju, grotesku,  ali i sublimiranu tugu.
Izložbom dominiraju motivi sfinge i jednoroga,  mitoloških bića iz kolektivnog  imaginarija… / Mirela Duvnjak, kustosica izložbe, iz predgovora kataloga

(Foto: Nikola Vrljić, Trofej, 2017.)

Nikola Vrljić  (Zagreb, 1980.), diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine. Dobitnik je nekoliko natječaja za spomenike i skulpture u javnim prostorima. Autor je skulpture Djed Neumijka i Lutonjica Toporko (na temu likova iz bajki Ivane Brlić Mažuranić) u Slavonskom Brodu i reljefa na temu križnoga puta na Srđu (Dubrovnik). Izlagao je na četrnaest samostalnih izložaba a 2014. godine putujućom izložbom  „Cirkus!“, u više hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Labin, Rijeka, Vukovar). Živi i radi u Zagrebu.  

Opširnije