Preskočite na glavni sadržaj

Zbor Crvene armije gostuje u Zagrebu

Zbor Crvene armije – Ansambl Aleksandrov s čak 120 vrhunskih profesionalnih pjevača, svirača i plesača, koji u svom opsežnom repertoaru s više od 2000 djela, izvodi narodne pjesme, himne, operne arije i popularnu glazbu, među njima i omiljene Pjesma lađara s Volge, Katjuša, Kalinka i Ave Maria, sredinom studenoga nastupit će u Lisinskom. 
vrijeme: 13.11.2017.
url: http://www.lisinski.hr

Ansambl Aleksandrov nastavlja svoju glazbenu i koncertnu djelatnost, potvrđujući se kao jedan od najglasovitijih muških zborova u povijesti. Nakon tragedije na Božić 2016. godine, kad su u padu zrakoplova u Crno more život izgubila 63 člana ansambla te njihov dirigent Valerij Kalilov, Zbor je, popunivši redove na velikom državnom natječaju, održao prvi koncert u veljači 2017. u Moskovskom kazalištu. Pred obiteljima žrtava, visokim časnicima ruske vojske i stotinjak novaka izveo je niz glasovitih domoljubnih i narodnih pjesama u spomen na poginule drugove.
U ožujku su krenuli na prvu turneju nakon tragedije koja je njihovim nastupima dala još veći emotivni naboj, motivaciju i snagu. U sklopu turneje, koja ih dovodi i u Ljubljanu i Beograd, na veliku će pozornicu Lisinskog 13. i 14. studenog izaći čak 120 vrhunskih profesionalnih pjevača, svirača i plesača, najavio je organizator ističući kako je riječ o prvorazrednom i jedinstvenom glazbenom spektaklu koji se pamti cijeli život.
"Ansambl oduševljava slušatelje u Rusiji, ali i diljem svijeta, izvodeći opsežan repertoar s više od 2000 djela, praćenih katkad akrobatskim koreografijama. Čine ga narodne pjesme, himne, operne arije i popularna glazba, među njima i omiljene Pjesma lađara s Volge, Katjuša, Kalinka i Ave Maria", poručili su iz Lisinskog.

Od ruske duhovne glazbe, skladbi klasične literature do obrade najvećih hitova rocka

Zbor, koji je srce velikog ansambla, osnovao je 1928. Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov te ga vodio do svoje smrti 1946. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zbor je imao važnu ulogu u podizanju morala vojnika i stanovništva na bojištima, a već tada je desna ruka ocu bio sin Boris Aleksandrovič Aleksandrov. On je ansambl nastavio voditi do umirovljenja 1987.

U tim desetljećima zbor je stekao svjetsku slavu kao jedan od najvećih kulturnih ambasadora Sovjetskog Saveza, rado slušan i voljen i na zapadnoj strani željezne zavjese i hladnoratovskih podjela. Stariji Aleksandrov u povijest je upisan i kao skladatelj sovjetske, a danas ruske državne himne, kao i zastrašujuće veličanstvene sovjetske ratne koračnice Sveti rat, kojom i danas počinju vojne parade na Crvenom trgu na Dan pobjede, objavio je organizator.

Na repertoaru se nižu i 'biseri' ruske duhovne glazbe, kao i obrade najpopularnijih skladbi klasične literature, a 'aleksandrovci' su postali ne samo kulturna nego i pop-ikona izvodeći obrade najvećih hitova rock i pop-glazbe, proslavivši se i nastupima s finskim bendom Leningrad Cowboys.
Ansambl Aleksandrov službeni je ansambl i zbor ruskih vojnih snaga, koji se jedini, uz ansambl MVD, može podičiti nazivom Zbor Crvene armije.
"Kako bi se potpuno razumjela moć dubokih i snažnih glasova Zbora Crvene armije, u obzir treba uzeti i povijest Rusije. Nemoguće je odijeliti jedno od drugoga, a za slušatelje su glasovi članova zbora, postali glas potpuno nove Rusije, glas Sovjeta", poručuju organizatori. (Hina)