Preskočite na glavni sadržaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Memorijalni park 'Kragujevački oktobar', Srbija

Institucija Memorijalnog parka „Kragujevački oktobar“ jedna je od vodećih memorijalnih centara u regiji i u Europi koja povezuje kulturu sjećanja, suvremeni estetski izraz i prezentaciju u skladu s vremenom te na taj način povezuje povijest, umjetnost i ljude te promovira antiratne vrijednosti.  
Institucija je osnovana 1953. godine kao znak sjećanja na više od 3000 građana Kragujevca koji su stradali od njemačke vojske 21. listopada 1941. godine, a s ciljem širenja ideje mira i tolerancije, te poštivanjem različitosti. Kroz različite memorijalne i umjetničke programe i aktivnosti promoviraju etičke i estetske vrijednosti.  

Memorijalni park „Kragujevački oktorbar“ želi aplicirati kao partner na natječaj u programu Kreativna Europa u kategoriji projekata suradnje koji se bave izvedbenim umjetnostima, kulturnom baštinom, vizualnim umjetnostima, izdavaštvom, antiratnim studijama, komunikacijom, modernom umjetnosti, kustoskom praksom. Njihova projektna ideja vezana je uz prevenciju od ratova, odnosno zajedno s partnerima žele prepoznati i označiti sve karakteristike i uzroke situacija u kojima se društvo i država nalaze netom prije konflikta ili izbijanja rata. To se prvenstveno odnosi na stvaranje općeg ozračja od strane medija u smislu pripremanja građana na rat. Rezultati istraživanja odnosno projekta bili bi u obliku dokumenta kao konačnog rezultata međunarodne konferencije, ili u obliku impresuma nastalog temeljem dojmova sudionika u projektu, koji se mogu koristiti kao priručnik za opću prevenciju od rata. Do rezultata projekta došlo bi se putem analiza i kroz problematiku snage simbola, kao i analizom iskorištavanja umjetnosti u svrhu ratne propagande ali i drugih načina koji se koriste kako bi se ljude pripremilo za slične situacije. Za realizaciju svoje projektne ideje, Memorijalni park „Kragujevački oktorbar“ želi surađivati s institucijama koje se bave antiratnim studijama, komunikacijama, ljudskim pravima, izvedbenim i vizualnim umjetnostima, kulturnom baštinom, izdavaštvom.

vrijeme: jesen 2017.

Kontakt:
Bojan Jovanović
E: bojan0034@gmail.com
E: racunovodstvo21@spomenpark.rs

Partner search from Serbia