Preskočite na glavni sadržaj

Koraljka Kovač izlaže u Umagu

Izložba pod nazivom 'Unutarnji krugovi', umjetnice Koraljke Kovač, otvara se u srijedu, 16. kolovoza 2017. u 21 sat, u prostoru MMC galerije POU-a 'Ante Babić' u Umagu.
vrijeme: 16.08.2017.
mjesto: Umag

Izložba se problemski bavi motivom i temom kruga, karakterističnim za stvaralaštvo ove autorice, pa će biti izloženi odabrani radovi iz njezinih novijih ciklusa slika u kombiniranoj tehnici na akvarel-papiru: Plave slike (2014.) i Dnevnik K.K. (2016/2017.), kao i svjetlosna instalacija/triptih Via Signum  iz 2016. (light-boxes, slikocrteži, neonske cijevi).

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja će izložbu i otvoriti, a koja u tekstu predgovora kataloga između ostaloga kaže:  „.....Krug je je najstariji simbol u povijesti čovječanstva i on označava jedinstvo, harmoniju i cjelovitost. On je primarni princip, arhetip i univerzalna, vječna i savršena forma. U sebi nosi ključ za razumijevanje čitavog univerzuma. Sve oko nas, od najmanjeg, nevidljivog atoma, preko sve vidljive flore i faune, do planeta i cijeloga svemira, priča jezikom kruga. Krug nema početak, nema kraj. Njegov oblik povezuje ga s kotačem, simbolom vremena koje je beskrajno i vječno. On je simbol vremenskih ciklusa i godišnjih doba, ali i savršenog ritma svemira i kretanja planeta oko Sunca. Baš zato su ljudi u njemu oduvijek vidjeli simbol savršenstva i beskrajnog, cikličkog kretanja. U starim mitovima, legendama i religijama krug je sinonim za snagu, moćna obrana od svih zala i čarobna granica sigurnosti. On je i simbol neba i predstavlja nebesko i transcendentno. Prema Jungu, krug je arhetipska slika cjelovitosti psihe, arhetip duše (dok je kvadrat simbol zemaljske materije i arhetip tijela).  Spoj kruga i četverokuta spoj je duhovnoga (nebeskoga) i zemaljskoga; spoj savršenoga i nesavršenoga. U pojedinim ciklusima krugovi su u Koraljkinu stvaralaštvu postali Sunce i Mjesec, donoseći pritom i svu njihovu slojevitu metaforičku, kozmologijsku i kozmogonijsku simboliku:  Sunca kao simbola intuitivne spoznaje, energije, snage i isijavajuće svjetlosti, koje zrači u njezinu slikarstvu toplim i otvorenim bojama (crvena, žuta). Mjeseca, s druge strane, kao simbola duše i instinktivne prirode, koji predstavlja sve što je snovito, nesvjesno i nagonsko. Ali i umjetnički senzibilno. Uz to, koji asocira na noć, vlagu i vodu – te time na plavu, Koraljki omiljenu boju, koja u nje prevladava i u skladu je s njezinim osobnim senzibilitetom. U njezinu slikarstvu plava se javlja u rasponu od onih prozračnih, svježih, prosvijetljenih i transparentnih, do onih dubokih, tamnih i nedokučivih. Plava smiruje i pospješuje ulazak u intimne, „unutarnje krugove“, u nutrinu. Ona bistri misli, stabilizira um i tijelo, oštri osjetila i koncentrira, omogućujući tako bilježenje otkucaje unutarnjeg bila, unutarnjih energija i unutarnjih gibanja; bilježenje unutarnjih doživljaja i duhovnih stanja.     

Umjetnost Koraljke Kovač, ma koliko se svojim apstraktnim, lirskim geometrizmom,  taktilnom obradom površine te svjetlosnim instalacijama doticala suvremenih umjetničkih praksi, a svojim kombiniranim tehnikama uklapala u današnje načine umjetničkog iskaza (kombinirane tehnike pokazuju se danas kao istinska nužnost, u smislu adekvatnog prikazivanja složenosti suvremenog vremena i prostora), nije moguće promatrati isključivo kroz vizualni dojam. Jer unatoč slikaričine vrhunske kolorističke estetike pri usuglašavanju boja i njihovih tonova te znalačkog baratanja metjeom  (posebno kad se radi o tuševima u boji, koje u nekoliko slojeva nanosi na podlogu od papira, zadržavajući pritom začudnu transparentnost i prostornost), simbolika tu ima ogromno značenje i predstavlja onaj drugi, misaono-sadržajni dio, bez kojeg ovo slikarstvo ne bi bilo potpuno i cjelovito i bez kojeg ne bi s gledateljem komuniciralo kao cjelovito umjetničko djelo. Djelo u kojem ona profinjeno sjedinjuje i zaokružuje formu i sadržaj u jedinstvenu, ali i interpretativno slojevitu cjelinu.“ (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora)

Izložba Koraljke Kovač moći će se razgledati u prostoru MMC galeriji POU-a  „Ante Babić“ u Umagu do 18. rujna 2017. Radno vrijeme MMC galerije: utorak-subota 10-12, 19-22; nedjelja 10-14; ponedjeljkom zatvoreno. Ulaz je slobodan.