Preskočite na glavni sadržaj

Visualia Festival najavljuje pulsku premijeru 'Svjetlosnog paviljona Twisted' Deana Skire

Ovogodišnji Visualia Festival, koji će se održati u Puli od 21. do 23. rujna 2017., obilježit će pulska premijera Svjetlosnog paviljona Twisted autora Deana Skire.  
vrijeme: 21.09.2017.
mjesto: Pula

Dean Skira nagrađivani je dizajner svjetla s više od dvadeset i pet godina iskustva u dizajniranju i projektiranju inovativnih rasvjetnih rješenja za komercijalne, rezidencijalne i pejzažne projekte.

Paviljon Twisted u finalu je za dobitnika ovogodišnje nagrade Darc Awards u Londonu, čiji će pobjednik biti poznat krajem godine.

Svjetlosni paviljon Twisted kreiran je kao objekt specifične prostorne forme koja je naglašena integriranim svjelosnim RGB linijama uzduž nosive konstrukcije paviljona. Eksperimentalnost instalacije provocira percepciju kretanja u prostoru neuobičajenog oblika u kojem svjetlo prati pomake u prostornoj orijentaciji. Arhitektonski objekt duljine 30 metara, širine i visine gotovo po četiri metra, nema uobičajene ravne stranice, već su njegovi fragmenti zakrivljeni u spiralu. Iako relativno velikih dimenzija, zbog ritma zarotiranih elemenata dodatno pojačanih kontroliranim svjetlom, šetnja paviljonom stvara nedoumicu u poimanju dimenzija prostora i pravca kretanja što dovodi do spoznaje o snažnom utjecaju svjetlosti na čovjeka i prostor. Objekt je izrađen od crno bojanog čelika i pokrova od bijelog leksana. Instalacija je zamišljena kao igra materijala, onog fizičkog, poput čelika, plastike, i onog metafizičkog, svjetla. “Vrijednost ljudskog doživljaja prava je vrijednost svjetla”, sažeo je Skira svoju viziju umjetnosti, svoj temeljni motiv i inspiraciju.

Visualia Festival kulturna je manifestacija i redovan dio cjelogodišnjega kulturnoga programa koji je osmislila i provodi udruga Sonitus. Festival svoju tradiciju gradi na održivom predstavljanju suvremenih radova na području audiovizualne umjetnosti kojima se žele poništiti granice između povijesnih i modernih dostignuća te upravo kroz tu fuziju posjetiteljima pružiti nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Organizatori Visualia Festivala u Puli su udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre.

https://www.facebook.com/VisualiaFestival/