Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Neželjena baština' Irene Škorić osvojio Nagradu publike u Crnoj Gori

Dugometražni dokumentarni film 'Neželjena baština' redateljice i scenaristice Irene Škorić,  dobio je Nagradu publike na  Forteca International Film Festivalu Perast koji se je održao od  26. do 30. srpnja u crnogorskom  gradu Perastu u općini Kotor. 
vrijeme: 30.07.2017.
mjesto: Crna Gora

Naziv Forteca (zidine Fortece iznad Perasta) znači tvrđava ili obrana, a festival u fokusu ima promociju filmova koji se bave  obranom  kulturnih vrijednosti i naslijeđa, izvijestio je producent "Neželjene baštine" - Artizana film.

Festival posebnu pažnju usmjerava na žensko filmsko stvaralaštvo, kako lokalno, tako i svjetsko.

Projekcije su se održavale u  Muzeju Perast, na glavnom gradskom trgu,  u Rimskim mozaicima u Risnu, kao i na otoku Gospa od Škrpjela.

Direktorica i producentica  festivala je glumica Jelena Mila Ivanišević, švedsko-srpsko-crnogorska glumica s timom suradnika iz Švedske, Norveške, Srbije i Crne Gore.

"Neželjena baština"  do sada je osvojio  1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu,  Nagradu za najbolji dokumentarni film na Ischia film festivalu u Italiji, posebno priznanje na Accolade global  film festivalu u San Diegu, Nagradu za najbolju fotografiju na San Gio' Verona videofestivalu u  Veroni  i Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu, a svoju svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine. Hrvatska mu je premijera bila ove godine na ZagrebDoxu.

Stominutni film  govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika iz vremena antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, posebno neki vrlo visoke umjetničke vrijednosti, dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće.

Film Irene Škorić priča o spomenicima naših vrhunskih umjetnika srušenima od devedesetih do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, potrajalo je čak nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj Ivo Josipović. (Hina)