Preskočite na glavni sadržaj

Skulpture Ljubomira Stahova u Umjetničkom paviljonu

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u utorak, 1. kolovoza 2017. u 20 sati, otvara se izložba skulptura Ljubomira Stahova, uglednog suvremenog hrvatskog umjetnika. Izložba će se moći pogledati do 17. rujna.
vrijeme: 01.08.2017.
mjesto: Zagreb, Umjetnički paviljon
url: http://www.umjetnicki-paviljon.hr/

Stahovljev heterogeni opus i prepoznatljiv likovni izraz, bez obzira na medij u kojem umjetnik stvara, ali i na dosadašnje visoke ocjene likovnih kritičara, ostavljaju prostora za daljnje istraživanje, valorizaciju i prezentaciju nekih od ponajboljih ostvarenja u području domaće likovne produkcije, posebice kada je riječ o Stahovu kao kiparu. Upravo je kiparski aspekt njegova opusa, koji je nastajao i razvijao se od 1981. do danas, u središtu nadolazeće umjetnikove izložbe  u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Ljubomir Stahov, slikar, kipar i grafičar, rođen je 7. siječnja 1944. godine u Kamičanima kraj Prijedora. Godine 1967. završio je sarajevsku Školu primijenjene umjetnosti. Na slikarskom odjelu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirao je godine 1974. u klasi prof. Šime Perića, a potom je, od 1974. do 1978. bio suradnik Majstorske radionice prof. Krste Hegedušića i prof. Ljube Ivančića, nakon čega se vraća na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje radi kao profesor slikarstva do umirovljenja 2014. godine.
Od 1971. do danas izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. U ediciji Mladi umjetnici zagrebačke Nacionalne i sveučilišne biblioteke godine 1982. objavljena je monografija Ljubomir Stahov koju je napisala povjesničarka umjetnosti Mladenka Šolman.

Unatoč tomu što je Ljubomir Stahov dobitnik više nagrada za slikarstvo, crtež i grafiku - dijelove  njegova opusa koji su javnosti poznatiji, izložbom u Umjetničkom paviljonu prvi puta će se javnosti  predstaviti njegov kiparski opus, prema stručnom odabiru autora izložbe Milana Bešlića, likovnog kritičara.

Kao i njegov cjelokupan opus, kiparski opus Ljubomira Stahova je raznolik, sastavljen primarno od kiparskih formi u željezu, bronci i nehrđajućem čeliku, osobito u uspravnim, vertikalnim formacijama, koje u vidu simbola i znakova predstavljaju umjetnikov vlastiti svijet oblika, izgrađen na obličjima zoološkog i floralnog podrijetla, ali i od brojnih ekspresivnih fantastičnih životinjskih oblika u keramici i terakoti koji su nastajali u novije vrijeme u kontekstu daljnjih istraživanja bioloških procesa i animalističkih studija.

Izložba u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, pod nazivom Stahov – skulpture, obuhvatit će upravo one kiparske forme koje čine okosnicu umjetnikova opusa – totemi, putnici i organski oblici koji jednostavnošću tehnike, strukturom, materijalom i snagom svoje elementarnosti i vertikalnosti, u kojoj se često sučeljavaju različiti oblici, materijali i tehnike, podnose i preobražaje na kojima autor neprestano inzistira, dovršavajući danas neke od skulptura koje su nastale prije nekoliko desetljeća, što naglašava aktualnost njegova izričaja, bez obzira na konotacije o davnoj povijesti kakve ovi nazivi nose.

Izložba će se u Umjetničkom paviljonu moći razgledati od 2. kolovoza do 17. rujna 2017. godine, prema uobičajenom radnom vremenu izložbenog prostora – od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, odnosno petkom od 11 do 21 sat.
 
Opširnije