Preskočite na glavni sadržaj

Cabaretni perfomans: Što je nama Držić i što smo mi njemu?

Cabaret 'Držić i/li Držićev Ajme' (Što je nama Držić i što smo mi njemu: cabaretni performans), praizvedba Držićevih lirskih pjesama tiskanih u Mlecima 1551., održat će se u Domu Marina Držića 18. srpnja, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 18.07.2017. 20 h
mjesto: Dubrovnik; Dom Marina Držića

Predstava je nastala na temelju istraživanja u kojemu smo se bavili propitivanjem lirskih elemenata u Držićevu opusu i isprepletanjem poetskog i dramskog, kao i mogućnošću kazališnoga prikaza Držićevih lirskih pjesama i dijelova iz stihovanih drama tiskanih u Veneciji.
 
U nastajanju predstave zanimljiva nam je bila pozicija Držića kao petrarkista i antipetrarkista, njegovo fokusiranje na antičku i renesansnu filozofiju i poetiku, kao i kritički Vidrin duh i neiscrpna njegova umjetnička paleta mogućnosti i znanja.
 
Središte predstave čine Držićeve pjesni kao samostalni segment u kontekstu cjelokupnoga Vidrina opusa, a koje su donekle zapostavljene u recepciji i vrlo rijetko izvođene.
 
Osim toga, prikazat će se Dom Marina Držića kao renesansna saloča u kojoj se čuje misao, riječ, glazba 16. stoljeća, ali i kao cabaretni prostor Dubrovnika, čime se revitalizira sjećanje na dubrovačke cabaretne prostore prije 100 godina, dvadesetih godina prošloga stoljeća.
 
Predstavom se pokušava odgovoriti na pitanje  postoje li iskrene i stvarne emocije u ljudi Držićeva i našega vremena i je li poezija danas još uvijek umjetnost.
 
Mladi glumci za vrijeme predstave djelomično mijenjaju identitet i način interpretacije u poetskome luku od početnih silnica ljubavi i umjetnosti na fasadi kuće,  podoknica na prozorima i ispod njih, preko ljubavnih mreža u kući do odlaska i smrti u kripti, fiktivnu Držićevu grobu. Sve segmente predstave prati glazba koja pokazuje Držića i kao glazbenoga virtuoza, kao i film sniman ispod površine, u dubinama dubrovačkoga mora i iznad površine,na morskim stijenama kao prapočetcima života.
 
Predstava je nastajala u Držićevu i našemu Gradu od 12. do 18. srpnja 2017. godine.

Ideja, dramaturgija, režija: Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac

Glume: Nina Alebić, Jan Čavar, Ana Gršković, Katarina Jolić, Anja Kovačić, Marta Kružić, Jana Mikoč, Juraj Strgar, Jana Šinka, Josip Škerlj

Glazbenica:
Ozana Tikvica, violina (L. van Beethoven: sonata za violinu i klavir br. 5 u F-duru, teme iz 1. i 4. stavka;
N. Paganini: dijelovi iz
-caprica br. 23 u Es-duru
-caprica br. 22 u F-duru)

Autori filma: Jan Čavar, Ana Gršković, Anja Kovačić, Jana Mikoč i svi glumci