Preskočite na glavni sadržaj

Stanko Abadžić: Aktovi

Lauba poziva na otvorenje izložbe fotografija Stanka Abadžića 'Aktovi' koje će se održati u subotu, 22. srpnja u 20 sati. Izložba će se moći razgledati do 29. srpnja 2017.
vrijeme: 22.07.2017.
mjesto: Zagreb, Lauba
"Ono što zrači iz aktova, to je u prvom redu do savršenstva dotjeran odnos svjetla i sjene, ono što je fotografija preuzela od slikarstva: spretno korištenje isključivo prirodnog osvjetljenja koje meko obasjava figure, fluidni tonski prijelazi i gradacije svjetla, meko otvaranje u prostor, uvlačenje sjena u blaga ulegnuća tijela, opipljivost površine i gotovo ispolirana glatkoća tijela, tektonika kadra, artistička estetizacija usmjerena na ugođaj i na sitne pojedinosti. Gotovo mu je važnije ono nevidljivo, ono što je fotoaparat na čudesan način zabilježio u dubokim gustim sjenama." / Iz predgovora Branke Arh

Uz izložbu će se održati i promocija nove knjige: Stanko Abadžić “Selection” s 130 crno-bijelih fotografija u kojoj se nalazi izbor njegovih radova zadnjih 20 godina - portreti gradova: Tokio, Zagreb, Beograd, Prag, Pariz, Istanbul, Lisabon, Buenos Aires, Budimpešta, Odesa.

Stanko Abadžić rodio se 1952. godine u Vukovaru. Deset godina radio je kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1991. godine boravio je uglavnom u inozemstvu: nakon četiri godine u Njemačkoj, proveo je sedam godina u Pragu, koji je imao golem utjecaj na njegov umjetnički izričaj. U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe te najveću retrospektivnu izložbu u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka kada je tiskana i njegova prva monografija U ogledalu života. Godine 2002. vratio se hrvatskoj fotografskoj sceni velikom izložbom u Muzeju Mimara gdje je izlagao svoj najpoznatiji praški ciklus In absentia. Samostalno je izlagao u brojnim europskim zemljama ( Češka, Hrvatska, Njemačja, Portugal, Švicarska, Španjolska itd.), Argentini, Japanu i Americi. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

https://www.facebook.com/lauba.house/