Preskočite na glavni sadržaj

17. Festival Vizura aperta: Veze

Ove godine Vizura aperta se održava u unutrašnjosti Pelješca u Janjini. Janjina je bila mjesto s aktivnim kinom i kazalištem, palačama, brojnim kućama, dućanima i stanovnicima. Položaj u unutrašnjosti poluotoka sačuvao joj je arhitekturu od urbane devastacije, duh mjesta i ambijentnu cjelinu, ali su je napustili stanovnici... 
vrijeme: 25.07.2017.
mjesto: Janjina, Drapče, Putniković, Žuljana
Za vrijeme trajanja festivala organizira se privremena zajednica umjetnika i mještana koja kroz nekoliko radionica i petodnevni program stvara radove u okviru ovogodišnje teme VEZE. Za vrijeme trajanja festivala omogućit ćemo prometnu povezanost i održavati niz umjetničkih događanja na različitim lokacijama na Pelješcu te pozivati ljude u Janjinu.

Osim napuštenih kuća i javnih prostora, koristit će se i autobus i brod, kao mjesta na kojima će se također odvijati program, poput filmskih i video projekcija, izožbi i razgovora s umjetnicima i mještanima. Osim toga, program će se odvijati i na stanicama na putu od Dubrovnika prema Pelješcu, kao i na mjestima između, na kopnu i na moru, u Janjini, Žuljani, Putnikovićima i Dračama. 

Aktivnosti umjetnika i kustosa nastavljaju ranije umjetničke prakse Vizura aperte koje karakteriziraju intenzivne društvene relacije. Umjetnički radovi koji u ovim okolnostima nastaju u vrlo maloj mjeri predstavljaju aktualnu sliku društva, a više govore o vezama i odnosima u specifičnoj mikro zajednici. Uključivanje publike i stanovnika mjesta u privremeni mikrokozmos i umjetničke aktivnosti i još više njihova ljetna druženja postaju smisao djelovanja. Publika i proces rada u zajednici s njom tema su umjetničkih praksi.

Slika Vizure aperte nije primarno kritička, ali je slika izmještenog društva na kratkom izletu i samim time svjesna i politična djelatnost zamišljanja boljeg društva.
Kroz dosadašnju umjetničku praksu, a posebno kroz ovogodišnju temu Veze/Connections, ukazujemo na mogućnost korištenja zajedničkog vremena i prostora u privremenim uvjetima različitim od svakodnevnih, koji potiče na komunikaciju ljudi i uspostavljanje odnosa prema novom toposu, prostoru utopije. Prostoru u kojem procesi unutar privremenog okruženja postaju umjetnički čin, međusobne interakcije postaju medij, odnosno veze i put za ostvarivanje lokalnog, privremeno poboljšanog - utopijskog društvenog uređenja.

Kustoska koncepcija VEZE - Davorka Perić
kustosice: Lotte MØller, Tanja Stanić i Davorka Perić
Organizacija: Katarina Ivanišin Kardum, Tanja Stanić, Lotte MØller i Davorka Perić

https://www.facebook.com/vizuraperta/