Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovci: Svečano otvoren Zdenac vučedolskog ljevača bakra

U središtu Vinkovaca, u pješačkoj zoni popločanoj motivima najstarijeg europskog kalendara prepoznatog na posudi Orion koja datira od 2700. g. pr. Kr, a pronađena je 1978. godine tijekom arheoloških radova radi gradnje vinkovačkog hotela Slavonija, u četvrtak je građanima na uporabu predan Zdenac vučedolskog ljevača bakra, autora Ivana Antonovića iz Zagreba.
vrijeme: 13.07.2017.
mjesto: Vinkovci

Tijekom prigodne svečanosti, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić kazao je kako Zdenac vučedolskog ljevača bakra i pješačka zona čine jedinstvenu arheološku, kulturnu i turističku cjelinu jer počivaju na simbolima najstarijeg europskog kalendara koji je s posude, koju je 1978. godine pronašao upravo u Vinkovcima, iščitao arheolog Aleksandar Durman.
 
"Riječ je o nalazima iz doba Vučedolske kulture koja se intenzivno odvijala u Vinkovcima u razdoblju  2400. – 2900. g. pr. Kr.. Bila je dovoljna jedna mala posuda, koja je među ostalim posudama na koje sam naišao, bila i jedina oštećena, da bi se ovaj grad vinuo među arheološki i povijesno najznačajnije gradove u svijetu. Vinkovci doista jesu ono što neprestano tvrdim, najstariji europski grad s povijesti dužom od 8.000 godina", kazao je Aleksandar Durman.
 
Govorio je i gradski pročelnik za kulturu Mario Banožić, rekavši kako mu je želja kroz spomenike poput Zdenca vučedolskog ljevača bakra materijalizirati ostavštinu i brojnih drugih arheologa vezanih uz Vinkovce, spomenuvši one najpoznatije, Stojana Dimitrijevića i Josipa Brunšmida.
 
Zdenac vučedolskog ljevača bakra fontana je okruglog oblika, oblikovana od mramornih blokova koji su u najvišem dijelu i viši od metra, a u najnižem se spuštaju gotovo do razine pločnika pješače zone. Na vrhu najvišeg mramornog bloka nalazi se uvećana replika posude koju je 1978. godine pronašao Aleksandar Durman i iz koje se voda slijeva do niže postavljene replike posude iz koje su prapovijesni Vučedolci lijevali bakar. Voda iz te posude završava u podnožju zdenca na čijem se dnu, prekrivene vodom, nalaze replike prapovijesnih sjekira, oruđa i kalupa za serijsku proizvodnju oružja pronađenih također 1978.  godine u jami gradilišta hotela Slavonija. (Hina)