Preskočite na glavni sadržaj

Kotor: Otvoreni 16. Don Brankovi dani muzike

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Crne Gore u četvrtak su svečano, ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru, otvoreni 16. 'Don Brankovi dani muzike', glazbeni segment festivala KotorArt-a, kojeg je osnovao don Branko Sbutega, po kojemu je glazbeni dio manifestacije i dobio ime. 
vrijeme: 13.07.2017.
mjesto: Kotor
url: http://www.kotorart.me/old/don-brankovi-dani-muzike/

Koncertom nazvanim "Korijeni“ festivalski orkestar pod dirigentskom palicom maestra Vahana Mardirosijana izveo je premijeru “Varijacija na temu Bokeljskog kola“, svojevrsne kotorske „Ode radosti“.

U sklopu otvaranja, obilježeno je i 175 godina postojanja Gradske muzike Kotor, koja je nastupila na koncertu, kao i pripadnici Bokeljske mornarice Kotor.

Ovogodišnji Don Brankovi dani muzike okupili su mlade autore iz zemlje i regije koji su se posvetili obradi, odnosno pisanju varijacija na temu Kola Bokeljske mornarice. Koordinatorica ovog vrijednog projekta je kompozitorka Nina Perović, dok ostali kompozitori dolaze iz Hrvatske – Antonio Babić, Makedonije – Marijana Janevska, Bosne i Hercegovine – Marko Kovač, Srbije – Sonja Mutić, Slovenije – Uršula Jašovec.

Publika je bila u prilici pogledati premijeru filma o kulturi, tradiciji i umjetnosti na prostoru Kotora i Boke, specifične načine na koje je ona ugrožena, kao i važnost njenog postojanja i čuvanja, autora Dušana Vulekovića. Upriličen je i Prvi klavirski koncert Ludviga van Beethovena, u izvođenju pijaniste Ratimira Martinovića.

16.“Don Brankovi dani muzike" trajati će do 13. kolovoza.

Don Branko Sbutega (1952.−2006.) bio  je župnik crkve Svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. travnja 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15. srpnja 1979. godine na otoku Gospe od Škrpjela.
Nakon potresa 1979., radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi, Italija. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.
Kao erudit, poliglot i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizirao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative, među kojima su: Grupa književnika 99, osnovao je muzički festival KotorArt i dao da se napravi najveći mozaik na Balkanu, u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti.
U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promicanju suživota tijekom godina jugoslovenske krize i toleranciji, uključujući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske nezavisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. travnja 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua. (Hina)