Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska u fokusu 24. Festivala europskog filma Palić

24. Festival europskog filma Palić održat će se od 15. do 21. srpnja 2017., a hrvatski filmovi će biti prikazani u okviru posebne selekcije 'Hrvatska u fokusu', ali i Glavnog programa te programa 'Paralele i sudari'.
vrijeme: 15.07.2017.
mjesto: Srbija; Palić
url: http://www.palicfilmfestival.com

Očekuju nas najznačajniji naslovi recentne hrvatske produkcije koju su izazvali pozornost na festivalima i u kinima, počevši od izvrsnog “Ustava Republike Hrvatske” jednog od najznačajnijih redatelja s naših prostora – Rajka Grlića, koji će 16. srpnja otvoriti program Hrvatska u fokusu.
 
Zatim ovogodišnji festivalski hit “Ne gledaj mi u pijat” redateljice Hane Jušić o životnim izazovima mlade Marijane i njenom oslobađanju od stega patrijarhalne sredine, koji će biti prikazan i u selekciji Paralele i sudari. Tu je i komedija “Ministarstvo ljubavi” (r: Pavo Marinković) koja prati nezaposlenog biologa Krešu, posrnulog samopouzdanja i u bračnoj krizi, koji je zadužen za hvatanje udovica u prestupu. Naime, država je odlučila stati na kraj udovicama hrvatskih branitelja koje žive u izvanbračnim zajednicama, a primaju mirovine pokojnih muževa. Stvari se dodatno zakompliciraju kada se Krešo zaljubi u jednu od udovica.
 
Afirmirani hrvatski pisac Pero Kvesić je nakon niza knjiga snimio prvi film “Dum Spiro Spero”, dokumentarac, one man show, u kojem režiju, scenarij, kameru ali i glazbu - potpisuje jedan čovjek. Ispreplećući svakodnevnicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snage i snazi da se s tim gubitkom nosi.
 
Goran u istoimenom filmu Nevia Marasovića samo želi voziti svoj taksi i paziti na svoju slijepu suprugu Linu. Međutim, ljudi koji su mu bliski imaju vlastite planove i snove koji prijete da ugroze njegov opušteni način života. U idiličnoj inscenaciji snježnog Gorskog Kotara sukobit će se vatrene naravi lokalaca.
 
Iz aktualne produkcije hrvatskih kratkih filmova selektor Petar Mitrić odabrao je 4 zanimljiva ostvarenja:  “Ježeva kućica” (Eva Cvijanović), “Planemo” (Veljko Popović), “Kokoš” (Una Gunjak) i “Piknik” (Jure Pavlović).
 
Program Hrvatska u fokusu biće prikazan u Art kinu Aleksandar Lifka u razdoblju  od 16. do 21. srpnja (18.20h).
 
U okviru Glavnog natjecateljskog programa bit će prikazan “Kratki izlet” redatelja Igora Bezinovića, hibrid dokumentarnog filma i fikcije koji prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetim koji ljeto provodi u Istri, provodeći se po festivalima. Jednog dana susreće svog znanca Roka, koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato. Igor Bezinović je za svoj film na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" dobio nagradu za najbolju režiju, ali i nagradu žirija mladih kritičara. “Kratki izlet” je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.
 
U okviru 24. izdanja Festivala evropskog filma Palić, bit će prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.