Preskočite na glavni sadržaj

MFF: od velikih festivalskih uspješnica do niskobudžetnih filmova

S izborom filmova od velikih festivalskih uspješnica do onih rađenih s niskim budžetima pokušavamo pokazati ljudima koliko je širok svijet filma i što on sve može biti, rekao je u utorak direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković, najavivši njegovo jubilarno, 20. izdanje, koje će se u tom istarskom gradiću održati od 25. do 29. srpnja.
vrijeme: 25.07.2017.
mjesto: Motovun
url: http://www.motovunfilmfestival.com/

U Glavnom programu za nagrade će se natjecati 18 filmova. "Trudimo se u tom programu uvijek biti razbarušeni, a ne specijalizirani, tako da imamo velikih uspješnih filmova kao što je ovogodišnji dobitnik Zlatne palme ("Trg" Rubena Ostlunda), ali i neke koji dolaze iz vrlo malih kinematografija i rađeni su s malim budžetom", napomenuo je Mirković na konferenciji za novinare.
 
"Imamo pet dana prepunih svega i svačega, zapravo je riječ o oko sto naslova koji će se tijekom pet dana prikazivati na projekcijama od 10 sati ujutro do sljedećeg dana. Bit će tu i puno muzike, a nadam se i dobrog vremena, jer će onda doći i dovoljno ljudi", dodao je. 
 
Više od polovice filmova u Glavnom programu režirale žene
 
Milena Zajović, koja je s Juricom Pavičićem selektorica Glavnog programa, kaže da se i ove godine pokušao napraviti "zdravi balans" između najvećih filmova koji su obilježili godinu i dobili nagrade na festivalima poput Berlina i Cannesa, a koje hrvatska publika čeka vidjeti, te malih još neotkrivenih filmova za koje se nadaju da će probuditi nešto u gledateljima.
 
Po njezinim riječima, ove su godine skoro pola filmova u Glavnom programu režirale žene, što je slučajnost i nisu ih odabrali radi političke korektnosti i kvote koju treba ispuniti. "Lijepo je vidjeti da se u profesiji koja je desetljećima bila dominantno muška i u kojoj ni u Hollywoodu, niti malim kinematografijama ne postoji barem iluzija rodnog balansa, dogodila godina u kojoj su žene napravile vrhunska ostvarenja koja možemo pokazati", istaknula je.
 
Kao neka od ovogodišnjih festivalskih malih otkrića Zajović je izdvojila "ljutu žensku komediju", film "Pravi momak za Mary" Darrena Thorntona te "Rastroj" Kasie Adamik, gošće Motovuna, utemeljen na istinitoj priči o ambicioznom romanopiscu koji postaje glavni osumnjičeni u neriješenu slučaju ubojstva.
 
Redateljica tog filma Kasia Adamik gošća je festivala, kao i njezina majka Agnieszka Holland, ovogodišnja dobitnice festivalske nagrade Maverick koja se dodjeljuje autorima koji individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću šire granice filmskoga izričaja.
 
Među filmovima iz Glavnog programa ističe se dobitnik Zlatne palme "The Sqaure" Rubena Ostlunda, miljenika motovunske publike, priča iz umjetničkog svijeta i visokog društva koja progovara o odgovornosti medija i bavi se rastućim trendom individualnosti u odnosu na zajedništvo.
 
Glavni program donosi i uratke redateljskih zvijezda, "Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljima" Claire Denis u kojemu Juliette Binoche glumi parišku slikaricu u potrazi za ljubavlju, te "Bar" Alexa de la Iglesia, najavljenog kao "bizarni prikaz društva paranoje i straha od terorizma u kojem živimo".
 
Prikazat će se i epski western "Brimstone" Martina Koolhovena, u kojem glume Dakota Fanning, Kit Harington i Guy Pearce te "Mizandristice" Brucea LaBrucea, "kultnog underground queer provokatora" koji je gost festivala.
 
Dio filmova bili su hitovi u svojim zemljama, poput španjolskog krimića "Gnjev mirnog čovjeka" Raula Arevala i "Heartstone" islandskog redatelja Guðmundura A. Guðmundssona, koji se smatra jednim od najboljih debija islandskog filma.
 
Tu su i dva filma povezana s Istrom - prije dvije godine u Motovunu je sniman "Kratki izlet" Igora Bezinovića koji je premijeru imao u Rotterdamu, dok je dokumentarac "Najvažniji dečko na svijetu" Tee Lukač sniman na nekoliko istarskih lokacija, a prikazuje fenomen Belibera, obožavatelja Justina Biebera koji pokazuje što uspjeh znači mladima 21. stoljeća i kako shvaćaju poruke megapopularne zvijezde.
 
Istrand - Istra i Island spojeni mitovima i legendama
 
Ovogodišnja zemlja partner je Island - u popratnom programu nazvanom "Istrand" prikazat će se desetak filmova te male kinematografije koja se posljednjih godina nametnula i u svjetskim okvirima.
 
"Island je trenutno najmanji europski filmski div jer stvarno ima velike i zapažene uspjehe. Ta zemlja s 320 tisuća stanovnika proizvela je zadnjih godina vrlo važne filmove, a mi smo ponosni što nam u Motovun stiže šest gostiju koji su perjanice tamošnje filmske industrije, najpoznatiji glumci, najjači režiseri, skladatelji producenti", najavio je Mirković.
 
Istrand spaja dva čudesna kutka planeta, krajnji sjever i najjužniji jug, u jednom nemali broj ljudi ozbiljno vjeruje u vile i vilenjake, a drugi je pun mitova i legendi o dobrim divovima od kojih su neki živjeli upravo u motovunskoj šumi, kaže Mirković.
 
Za taj su program odabrani islandski klasici, starija eksperimentalna djela, kratki filmovi, dokumentarci, a Motovun će posjetiti, među ostalima, 'otac islandskog filma' Fridrik Thor Fridriksson i redatelj Runar Runarsson te najpoznatiji islandski glumac Ingvar Eggert Sigurðsson.
 
Popratni program je i "Izopačena umjetnost 2.0" , koji ukazuje na razorne posljedice sve snažnijeg utjecaja radikalne desnice u područje kulture, znanosti i javnog informiranja, a na nizu diskusija, projekcija i akcija ugostit će dvadesetak umjetnika, aktivista i novinara iz 12 zemalja, od Turske, preko regije do Rusije i Ukrajine. Naziv programa poigrava se terminom kojim je Hitlerov režim označio umjetnost koja se nije uklapala u njegovu viziju Europe 20. stoljeća.
 
"Pokušavamo biti bezbrižan festival koji u sebi uvijek ima aktivističku notu i brine za stanje svijeta, a taj program postavlja pitanje je li jedan temelj koji smatrali neupitnim - sloboda umjetničkog izražavanja sada biva narušen pokušajima raznih populističkih pokreta ili autoritarnih vlada koje pokušavaju propitati koja je umjetnost prikladna, a koja ne bi trebala postojati", rekao je Mirković.
 
"Zato smo pozvali umjetnike i aktiviste koji će na okruglom stolu pokušati objasniti kako je moguće da nakon što smo cijelo jedno stoljeće živjeli u uvjerenju da je sloboda umjetničkog stvaranja neupitna, danas postoje snage koje bi htjele dijeliti umjetnost na onu koja treba i koje ne treba", dodao je. 
Festival neće završiti u Motovunu, već će se dio programa prikazati u desetak istarskih gradova te u Laubi, od 24. kolovoza do 3. rujna.
 
Zagrijavanje za ovogodišnji festival u Zagrebu već traje - na skrivenim projekcijama u okviru kojih će se još prikazati "Noć na zemlji" Jima Jarmuscha i "Let iznad kukavičjeg gnijezda" Miloša Formana, dok će se u suradnji s Fantastic film festivalom na Medvedgradu prikazati film "Bar".
 
U ime Hrvatskog Telekoma, generalnog sponzora festivala, Sanja Milinovć je rekla kako publiku ove godine ponovno očekuje odličan filmski i popratni program, kojemu će ta tvrtka doprinijeti s nekoliko događanja i prikazivanjem odabranih filmova u MAXtv videoteci.
 
Program ovogodišnjeg Motovuna dostupan je od danas na festivalskoj web-stranici, no uz sedamnaest objavljenih naslova, jedno mjesto ostavljeno je za svjetsku premijeru filma koji će biti najavljen sljedećeg tjedna. (Hina)