Preskočite na glavni sadržaj

Predstava '260 dana' osječkog HNK osvojila u Umagu Grand Prix

Osječki HNK dobio je na 18. Međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni lav u Umagu Grand Prix za predstavu '260 dana', koja kroz iskustvo desetogodišnjaka prikazuje kafkijanski preobražaj susjeda u gnjevne tamničare i mučitelje.
vrijeme: 01.07.2017.
mjesto: Umag
url: http://zlatni-lav.com/

U produkciji HNK u Osijeku, režiji Dražena Ferenčine i dramatizaciji Ane Prolić, ta predstava, proizašla iz istoimene knjige sjećanja Marijana Gubine govori o Golgoti obitelji koja na najmučnije i  najšokantnije načine kolektivno, a opet kroz oči djeteta spoznaje najmračnije zakutke ljudske prirode.
 
Iako govori o nedavnim užasima „uprizorenim“ na daljskome toponimu, to nipošto nije zloguka predstava koja ljudima u svijest vraća mržnju ili želju za osvetom.
 
Upravo suprotno, sukladno porivima Marijana Gubine, ona poziva na oprost, snošljivost, miran i spokojan suživot na Zemlji koju ljudi tako često, prečesto pretvaraju u Pakao, priopćio je HNK Osijek.
 
Prva nagrada žirija – Zlatni lav dodjeljuje se redateljici Mateji Koležnik za režiju predstave Rose Bernd Gerharta Hauptmanna u izvedbi ansambla Slovenskog Ljudskog Gledališča iz Celja, dok je druga nagrada žirija dodijeljena Lučki Počkaj za ulogu Gospe Flamm u  istoj predstavi. (Hina)