Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija Silvije Butković u Đakovu

Samostalna izložba fotografija pod nazivom 'Konji bili, konji vrani' otvorena je u sklopu programa 51. Đakovačkih vezova u Centru za kulturu Đakovo. Fotografije s motivima đakovačkih konja lipicanaca mogu se razgledati do 10. srpnja 2017.
vrijeme: 26.06.2017.
mjesto: Đakovo

Predgovor izložbi

Pahulje u zraku, galop, odraz kopita utkan na snježnom pokrivaču… đakovački lipicanci u svom zanosu!

Zimska idila na prekrasnim fotografijama Silvije Butković budi naturalističku čežnju osjećajući prirodu i jedinstvenost trenutka.

Konji bili, konji vrani… nevjerojatan prikaz plemenitosti u spoju s čistoćom snježne bjeline protkane ljepotom životinjskoga duha.

Gledajući u tu iznimnu životinju koja odiše snagom, hrabrošću i dobrotom koja proizlazi iz plahoga pogleda istovremeno izazivajući strahopoštovanje, čovjeka ne ostavlja ravnodušnim.

Ja te ot'ranio, ja ću te i ukrotit'!... (Fabijan Šovagović, iz filma 'Sokol ga nije volio')

Hrvatska kinematografija zahvaljujući velikom glumcu Fabijanu Šovagoviću iznjedrila je film posvećen konju – Slavončevu vjernomu pratitelju u svim prilikama. Šokac se oduvijek znao dičiti konjem, voljeti ga poput djeteta, štititi, ali i grubo zapostavljati. On je bio njegova utjeha i nada. Nada da u njemu pronalazi čvrst životni oslonac. O konjima pisala su književna i pjesnička pera, ispjevane mnoge pjesme, s konjima je Slavonija stasala u plodno tlo, bez kojih je bilo nezamislivo čovjekovo postojanje na slavonskom tlu.

Autorica izložbe svakodnevno živi uz slavonske, đakovačke lipicance – Šovagovićeve „sokole“ promatrajući njihovu ljepotu dok hitro koračaju svojom ergelom. Oni ju potiču na umijeće otkrivanja savršenosti fotografije i vrsnoga fotografskog opažanja.

Silvijin istančan i jasan smisao za fotografiju izaziva oduševljenje gledatelja njezinih izložbi koje predočuju koliko je velik i snažan njezin doprinos umjetničkom stvaralaštvu. Odavno nadmašuje i samu sebe!

Slavonija danas s tužnim osmijehom, pomalo zaboravljena, iscrpljena ratnim stradanjima i iseljavanjem ostaje neprikosnoven simbol tradicije i narodnoga identiteta. Ona zaslužuje i mora biti čuvaricom običaja naših predaka.

Neka se ljepota Slavonije i slavonskoga šokačkog duha Silvijinim fotografijama pronosi diljem svijeta!
 
Marko Sabljaković, mag. educ. croat.