Preskočite na glavni sadržaj

Karlovac: 20. Međunarodni festival folklora od 2. do 8. srpnja

Na 20. Međunarodnom festivalu folklora (MFF) koji će biti otvoren u Karlovcu 2. srpnja i odvijati se i u Ozlju, Dugoj Resi i Ogulinu do 8. srpnja, uz karlovački Folklorni ansambl 'Matija Gubec' koji je izvršni organizator Festivala nastupit će i šest inozemnih ansambala, najavljeno je u ponedjeljak.
vrijeme: 02.07.2017.
mjesto: Karlovac
url: http://www.ka-mff.org/

Koordinatorica Festivala Ivana Moškun Štefanac na tiskovnoj konferenciji održanoj u prostoru slatkovodnog akvarija Aquatike, istaknula je visoku međunarodnu vrijednost svih gostujućih ansambala koji će nastupiti, a to su "Great Rivers Art Group" s Tajvana, "Gocmenkoy-Taskinkoy" sa Sjevernog Cipra, "Busuiocul" iz Rumunjske, "Pirinče" iz Bugarske, "Ara de Madrid" iz Španjolske, te "Royal Burundi Drums" iz Burundija.
 
Govoreći o povijesti karlovačkog MFF-a, njegov direktor Željko Štajcer kazao je da je na dosadašnjih 19 festivala u 15 gradova nastupilo 97 ansambala iz čak 50 zemalja.
 
U tim nastupima u kojima je svake godina uživalo i više od po 20 tisuća gledatelja, sudjelovalo je ukupno 3.200 sudionika, a ovogodišnji 20. Festival bit će osim po broju folklornih grupa i najbrojniji, s više do 180 sudionika.
 
Tijekom godine kvaliteta svih ansambala, kao i ozbiljnost organizacije MFF-a kontinuirano su se razvijale, istaknuo je Štajcer.
 
Podsjetio je da je karlovački MFF 2013. godine stekao vrijedan međunarodni certifikat CIOFF-a (Međunarodnog vijeća organizacija folklornih festivala), a ove godine stekao je i certifikat FIDAF-a (Federacije međunarodnih plesnih festivala) i time se definitivno uvrstio među svjetski priznate folklorne festivale na kojima za nastup mogu računati samo i međunarodno priznati kvalitetni folklorni ansambli.
 
Nasuprot tome, svake godine organizator ima sve više problema oko financijskog pokrića svih troškova, a u dosadašnju je organizaciju Festivala utrošeno, kazao je Štajcer, više od 28 tisuća sati volonterskog rada. Samo tako moguće je da, u usporedbi s 1,2 milijuna kuna proračuna zagrebačke smotre folklora, karlovački MFF s istim brojem i istom kvalitativnom razinom ansambala svoj sedmodnevni festival uspješno odradi s proračunom koji je tek šestina onog zagrebačkog, rečeno je.
Na Veleučilištu u Karlovcu nastala su i dva diplomska rada na temu doprinosa MFF-a ukupnoj turističkoj ponudi Karlovca i Karlovačke županije.
 
Karlovac je prepoznat i kao grad susreta i dolaskom brojnih folklornih ansambala iz cijelog svijeta mogli smo upoznati i različite kulture, a što se više drugih kultura upozna, to je otvaranje puta toleranciji društva prema različitostima, kazao je Štajcer. (Hina)

Facebook event