Preskočite na glavni sadržaj

'Utopijski kolektiv' predstavlja se u HDD galeriji

U utorak, 27. lipnja u 20 sati, u HDD galeriji otvara se izložba Utopijski kolektiv, kojom se Hrvatska prošle godine predstavljala na premijernom izdanju Londonskog bijenala dizajna. Izložba će se moći razgledati do 6. srpnja.
vrijeme: 27.06.2017.
mjesto: Zagreb, HDD galerija
url: http://dizajn.hr/

Autorica kustoske koncepcije izložbe je dizajnerica Maša Milovac u suradnji sa za tu priliku oformljenim timom osmero autora i autorica u čijem su sastavu bili Maja Čule, Hrvoje Hiršl, Maja Kolar, Maša Poljanec, Oleg Šuran, Mauro Massarotto, Mauricio Ferlin i Hrvoje Živčić . U sklopu otvorenja izložbe održat će se kratki [D]RAZGOVOR s kustosicom i autorima.

Izložba je osmišljena specifično za prvo izdanje Londonskog bijenala dizajna kao manifestacije koja ima ambiciju postati najreprezentativnijim europskim izložbenim događanjem u području dizajna, a održala se u prostoru Somerset Housea od 7. do 27. rujna 2016. i okupila predstavnike 37 zemalja svijeta.

Tema prvog bijenala bila je povezana s obljetnicom prvog izdanja knjige Utopia Thomasa Morea (1516.) pa su organizatori pozvali sudionike da pod zajedničkim naslovom Utopia by Design, koristeći suvremene dizajnerske pristupe, preispitaju aktualnost utopijske ideje te da se pozabave jednim od temeljnih pitanja čovječanstva danas.

Kustoski koncept Maše Milovac i tima suradnika naslovljen Utopijski kolektiv zasnovan je na odmicanju od očekivanog i poznatog. S obzirom na pomalo zastarjeli format reprezentacije dizajna unutar bijenalnih nastupanja koja prakticiraju izdvajanje ponajboljeg dizajna s nacionalnim podznakom, te imajući na umu zadanu temu Utopia by Design, Utopijski kolektiv zamišljen je kao nekonvencionalni eksperimentalni proces s ciljem istraživanja rada kolektiva i rada u kolektivu, odnosno statusa zajedničkog, sinergijskog i suradničkog kao jednog od mogućih formata dizajnerskog djelovanja. Taj odmak stoji naspram individualističke prakse kao imperativa kompetitivnosti i antagonizacije u potrošačkom društvu i neoliberalnom tržišnom okruženju. Tim dizajnera Utopijski kolektiv kojeg čine Maja Čule, Hrvoje Hiršl, Maja Kolar, Maša Poljanec, Oleg Šuran, Mauro Massarotto, Mauricio Ferlin i Hrvoje Živčić okupljen je za potrebe ovog predstavljanja koje ujedno čini njihovu prvu zajedničku suradnju.

Opširnije