Preskočite na glavni sadržaj

DHF: Film 'Zvir' osvojio Grand Prix festivala

Kratki igrani film "Zvir" Miroslava Sikavice osvojio je Grand Prix 26. Dana hrvatskog filma (DHF), koji završili u utorak navečer dodjelom nagrada na zagrebačkoj Ljetnoj pozornici kina Tuškanac. 
vrijeme: 20.06.2017.
url: http://danihrvatskogfilma.net/2016/

Stručni žiri - Živko Zalar, Katarina Zrinka Matijević i Jan Klemsche dodijelio je nagradu za režiju  Borisu Poljaku ("Oni samo dolaze i odlaze"), za scenarij  Nikici Zdunić ("13+"), a za kameru Igoru Zeliću ("Po čovika").

Za montažu dvaju filmova, "13+" i  "Kako je Iva otišla 16. rujna", je nagrađen Denis Golenja.

Za glumu u filmu "Tajni život vila"  Igora Jelinovića nagrađena je Tina Orlandini, za najbolju koprodukciju izabran je film "Sretno Orlo" Sare Kern, dok je Darko Rundek osvojio nagradu žirija za glazbu u animiranom filmu "Ježeva kuća" Eve Cvijanović.

Dodijeljene su i nagrade Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara -  za najbolji kratki te srednjemetražni igrani film odabrani su "Zvir" Miroslava Sikavice i "Tanja" Jasne Nanut.

U kategoriji animiranog filma kritičari su najboljim proglasili  "Ježevu kuću", nastalu prema slavnoj priči Branka Ćopića, dokumentarnog "Oni samo dolaze i odlaze" Borisa Poljaka, o susretu mlade i stare generacije na Bačvicama u rano jutro, a eksperimentalnog "Sve bih ostavio ovdje" Ivana Faktora.

Po njihovom izboru najbolji namjenski film je "Područje bez signala" Gorana Turkovića, Marka Šesnića i Manuela Šumberca, teaser animirani film u kojem se daje natruha atmosfere buduće serije te se otkrivaju neki ključni motivi iz same radnje.

Nagrada Zlatna uljanica tjednika Glas Koncil za promicanje etičkih vrijednosti na filmu pripala je kratkom igranom filmu "Fabijan" Lovre Mrđena o desetogodišnjaku koji živi s majkom narkomankom i alkoholičarkom, a utjehu nalazi u izmišljenom prijatelju Fabijanu.

Članovi žirija te nagrade bili su Danijel Labaš,  Irena Sever Globan i Tomislav Čegir.

Nagradu Vijeća za etiku i ljudska prava filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti, osvojio je dokumentarni film "Florijan" Darija Bukovskog, koji kroz priču o glazbeniku, klaunu i uličnom performeru govori o idealizmu, samopropitivanju i osobnim bitkama u pokušaju balansiranja snova i realnosti života u Hrvatskoj.

Žiri, u kojem su bili Sanja Sarnavka, Paula Zore, Marko Jurčić, dodijelio je i posebno priznanje kratkom igranom filmu "Plan A" Tomislava Luetića u kojemu glume, među ostalima, Ksenija Marinković i Jadranka Đokić.

Za dokumentarni film "Kika" redateljica Mirna Zgrabljić osvojila je Nagradu Jelena Rajković, koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem autoru do 30 godina starosti. U žiriju su bili Tiha K. Gudac, Dalija Dozet i Damir Janeček.

Na večeri zatvaranja dodjeljuje se i godišnja nagrada "Vladimir Vuković"  Hrvatskog društva filmskih kritičara za rad u filmskoj kritici u protekloj godini - dobila ju je Višnja Vukašinović, te diploma "Vuković" za mlade kritičare, koju će primiti  Viktor Zahtila.

U okviru ovogodišnjih Dana hrvatskog filma proteklih pet dana u natjecateljskim programima svih kategorija za nagrade je konkuriralo 68 filmova, izabranih za festival između njih 217 prijavljenih na natječaj.

Ukupno je bilo prikazano više od stotinu filmova u glavnom i popratnom programu, a organizirani su i promocija filmskih publikacija, izložba filmskih plakata, radionice i hommage glumici i umjetnici Jagodi Kaloper. (Hina)