Preskočite na glavni sadržaj

'Grimizno' nagrađeno na Međunarodnom filmskom festivalu u Huesci

Na 45. izdanju festivala, koje se održalo od 9. do 17. lipnja u španjolskom gradu Huesci, kratkometražni igrani film Dijane Mlađenović, Grimizno, primio je Nagradu Francisco García de Paso za humane vrijednosti, priopćeno je iz HAVC-a.  
vrijeme: 20.06.2017.
mjesto: Španjolska
url: http://nocknjige.hr/

Grimizno je nagrađen jer se, po mišljenju žirija, zauzima za humane vrijednosti. Film je prikazan u natjecateljskom programu međunarodnog kratkometražnog filma.
'Film opisuje napetu situaciju uz rat kao pozadinu, snažnom i suptilnom izvedbom. Redateljica s gledateljima dijeli situaciju u kojoj se krše ljudska prava, bez da nudi konačne zaključke.' izjava je kojom je žiri obrazložio nagradu.
Nagrada je nazvana po profesoru Franciscu Garciji de Pasu, humanistu i piscu koji je od 1970-ih surađivao s Međunarodnim filmskim festivalom u Huesci. Bavio se medijskim imidžem festivala. 1985 godine pokrenuo je festivalske dnevne novine i uređivao ih je do svoje smrti 1994. godine.
Na festivalu je ove godine prikazano 80 kratkometražnih filmova u tri natjecateljska programa. 18 filmova imalo je svjetske premijere, a u konkurenciji su bili filmovi iz Europe, Amerike, Azije i Afrike. Inače, preko internetske platforme 'FestivalHuesca at Home' moguće je pogledati većinu festivalskog programa.
Popis svih nagrađenih filmova možete pronaći ovdje, a više o festivalu saznajte na njihovoj službenoj internetskoj stranici - www.huesca-filmfestival.com
 
www.havc.hr