Preskočite na glavni sadržaj

Drugi Susreti u Kortilu

Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA poziva na Druge Susrete u Kortilu koji će se održati u srijedu, 21. lipnja 2017. u 19 sati, u riječkoj Galeriji Kortil te na izvedbu Misaona tijela 2, 25. lipnja 2017. u 18 sati, u RiHubu (ex Bernardi). Ulaz na oba događanja je slobodan.
vrijeme: 21.06.2017.
mjesto: Rijeka - Galerija Kortil, Strossmayerova 1; RiHub (ex Bernardi), Ivana Grohovca 1a
url: http://www.krila.org

Drugi Susreti u Kortilu pripadaju širem ciklusu participativno izvedbenog projekta koji okuplja umjetnike i zajednicu kroz niz umjetničkih susreta u Galeriji Kortil. U fokusu Susreta su ljudi i njihovi odnosi, doživljaji, kontakt i komunikacija. U realizaciju svakog Susreta uključen je autorski tim sastavljen od stručnjaka raznih disciplina pod umjetničkim vodstvom koreografkinje i autorice projekta Ivane Peranić.

Drugi susret konceptualno se temelji na komunikaciji dodirom, taktilnim slušanjem i osjetilnim povezivanjem s drugima i samim sobom, a tematski adresira potrebe slijepih i slabovidnih te skreće pozornost na prepreke s kojima se susreću. Akcent je na stimuliranju čula, imaginacije i buđenju tijela sudionika kroz kontakt i (ne)verbalnu komunikaciju; ali i kroz kontakt s glazbom, odnosno kroz reagiranje tijela na glazbu i zvuk u prostoru. Glazba je ovdje dovoljno apstraktna da dozvoljava umu/tijelu vlastitu interpretaciju i značenje. Ne nameće se izvođačima, bez obzira što u nekim dijelovima djeluje kao vodič, oblikovatelj pokreta/tijela; dovoljno je apstraktna da ne bude klasični izvor koreografije, već stimulira vlastitu interpretaciju.  Kroz pokretanje i oslobađanje tijela oslobađa se i misao, doživljaj, glas i govor, kroz fizički kontakt i osvještavanje međusobnih konstelacija dolazi i do jačeg povezivanja među ljudima.

Misaona tijela su improvizacijski izvedbeni događaj koji se temelji na kretanju i fizičkoj ekspresivnosti umjetnika različitih nacionalnosti i backgrounda i koji u fokusu ima uspostavu dijaloga s gradom i njegovim stanovnicima te dijeljenje s javnošću prvih koraka višegodišnjeg međunarodnog umjetničkog projekta “Nestvarni gradovi” koji je sastavni dio programskog pravca Kuhinja - centar kreativnih migracija u sklopu programa EPK Rijeka 2020: Luka različitosti.

Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA poziva Vas da donesete predmet koji biste željeli podijeliti s nama, predmet koji ima posebno značenje i simbolizira odnos između vas i grada Rijeke ili nekog drugog vama važnoga grada, danas, u prošlosti ili u budućnosti.

Umjetnici: Fernanda Branco (Brazil/Norveška), Monica Giacomin (Italija/Ujedinjeno Kraljevstvo), Joseph Jaouen (Francuska), Christina Lederhaas (Austrija), Sébastien Loesener (Francuska), Estella Muñiz (Španjolska), Ivana Peranić (Hrvatska), Nicole Pschetz (Brazil/Francuska), Janaina Tupan (Brazil/Francuska).
Koordinator projekta: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA (Rijeka)
Međunarodni partneri: ACTS Laboratory for Performance Practices (Oslo), MOVEO - Center for Creation and Formation (Barcelona), Platform 88 (Montpellier), Poulpe Electrique (Pariz), ToTum TeaTre (Barcelona), Working Life (Graz).

Projekt su financijski podržali: Rijeka 2020 d.o.o., i Austrijski kulturni forum Zagreb / Godina kulture Hrvatska - Austrija 2017.