Preskočite na glavni sadržaj

'Fotografi izvan domovine' u Rovinju

Otvorenje izložbe Fotografi izvan domovine održat će se u Galeriji Batana u Rovinju, u subotu 24. lipnja u 21 sat. Postav obuhvaća i povezuje fotografska, video i internetska djela sedam autorica i autora kojima je zajedničko, da iz različitih razloga ne žive u svojoj domovini. Izložba ostaje otvorena do 18. srpnja. 
vrijeme: 24.06.2017.
mjesto: Rovinj, Galerija Batana, Trg brodogradilišta 2

Izlažu: Andrés Salas (Kolumbija/Kanada), Beatriz Bajuelos (Kuba/SAD), Devon Schiller (SAD/Austrija), Jelena Savić (BiH/Portugal), Julija Naskova (Makedonija/Kina), Maria Teresa Scarabello (Italija/Japan) i Tadej Žnidarčič (Slovenija/Uganda).

Izuzetno je »moderno« da se mediji, a među njima i fotografski/video/internetski bave svim kategorijama i oblicima ljudskih migracija. Izloženi smo stereotipiziranju ali i polarizaciji stavova o toj pojavi, koja je od davnina svojstvena ljudskom rodu. Autorice i autori na ovoj izložbi upravo zato sami govore o sebi i o svojim djelima, kako bismo najneposrednije shvatili vezu između njihovih životnih priča i autorskih odaziva na situacije u novim okolinama u kojima se nalaze.

Kroz objektive odabranih autorica i autora vidimo različitosti, ali i sličnosti u zapažanjima, u odnosu i u interpretaciji nove okoline. Lavoslava Benčić, kustosica izložbe naglašava da svatko od njih stranu okolinu vidi, doživljava i interpretira na svoj način, različitim izraznim oblicima i tehnikama. Posjetiteljima izložbe otvorit će se mogućnost da o ponuđenim radovima razmišljaju i prosuđuju, u skladu sa svojim životnim načelima i iskustvima.

Predavanja

Otvorenju izložbe prethodi predavanje i razgovor s autoricom Julijom Naskovom s naslovom Photoshop vs. GIMP: prijatelji ili neprijatelji?, u subotu 24. lipnja u 20 sati.

Sljedeći susret autora s javnošću upriličit ćemo 1. srpnja u 10 sati. Autor iz SAD, Devon Schiller, upoznat će nas s umjetnošću i znanošću izraza lica u digitalnom svijetu (Curating Faces: The Digital Art and Science of Facial Expression Today).

Oba predavanja održat će se u prostorima Galerije Batana na engleskom jeziku.


Radno vrijeme galerije:
radnim danom i subotom: od 10.30 do 12.30 i od 19.30 do 22.30 
nedjeljom od 10.30 do 13.30 i po dogovoru popodne.