Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Dijalog na kvadrat' u Rijeci

U utorak, 20. lipnja 2017. u 20 sati u Galeriji Juraj Klović u Rijeci otvara se izložba Dijalog na kvadrat u organizaciji HDLU Rijeka. Izložba traje do 4. srpnja o.g. Na izložbi sudjeluju: Branimir Karanović iz Beograda, Rita Zhao Simonić iz Pekinga te Borislav Božić iz Rijeke.  
vrijeme: 20.06.2017.
mjesto: Rijeka, Galerija Juraj Klović
PROJEKT DIJALOG

Sudjeluju tri  umjetnika:
Branimir Karanović, Beograd - Srbija;
Rita Zhao Simonić, Peking – Kina;
Borislav Božić, Rijeka – Hrvatska

Tema: Identitet

Obrazloženje

Ovo sučeljavanje ili dijalog troje umjetnika kroz temu identiteta trebao bi rezultirati različitim doživljajima, viđenjima i definiranjima pojma identitet koji proizlazi iz konteksta gdje umjetnici žive i djeluju. Koliki je integrativni dio identiteta kultorološki, povijesni, nacionalni, ideološki kontekst gdje umjetnik odrasta i stvara,  koliko sama mogućnost globalne međupovezanosti pojedinaca /društvene mreže i komunikacijske platforme/ utječe i definira identitet u odnosu na tradicijske elemente,  koliko sveprisutna filozofija i praksa neoliberalnog kapitala doprinosi depersonalizaciji određenih socijalnih skupina pa i cijelih naroda, a onda i time posljedično negira pojedinca?
Danas je mjera svega novac pa se u tom smislu mijenja i klasični pojam identiteta. Kroz cijelu povijest, a danas pogotovu, osobu definira posjedovna količina  kapitala i mogućnost uvećanja i održivosti toga istog kapitala.
Koliko je uopće važan i bitan identitet promatran kroz prizmu humanog značenja ovog pojma? 
Što jest identitet ili kako ga u ovakvom duhovnom, materijalnom, emocionalnom i inom okruženju osjeća i tumači umjetnik u Hrvatskoj /Rijeka/, u Srbiji /Beograd/, u Kini /Peking/?
Odabrani su umjetnici s priznatom umjetničkom praksom, a iz različitih civilizacijskih, kulturoloških, ideoloških, političkih, nacionalnih, religijskih okvira odrastanja i formiranja svojih stvaralačkih osobnosti.
Svaki umjetnik za sebe interpretira temu u bilo kojoj likovnoj praksi /crtež, slika, grafika, skulptura, fotografija, multimedija, performans, instalacija itd./.
Nastali radovi na temu identiteta bit će istovremeno izloženi u Galeriji Juraj Klović u Rijeci. Procesom stvaranja umjetničkog djela započinje dijalog prve razine umjetnika sa svim elementima koji utječu i definiraju njegovo viđenje ove teme. Činom skupnog i istovremenog izlaganja u istoj galeriji otvara se komunikacijski kanal druge razine između angažiranih umjetnika i njihovih djela, a  treća je razina dijaloga ili komunikacije odnos izloženih djela i  posjetitelja.
Tijekom trajanja izložbe svaki umjetnik može prirediti radionicu, predavanje, performans ili bilo koju drugu akciju koja će dodatno problematizirati identitet i biti interaktivna s posjetiteljima izložbe.
Projekt se sastoji i realizira od nekoliko slojeva ili modula. Osnovni sloj ili modul podrazumijeva da svaki umjetnik radi samostalno i nastale  radove šalje u Rijeku gdje se organizira zajednička  izložba.
Drugi je sloj ili modul nadogradnja prvoga u smislu da će angažirani umjetnici  biti u Rijeci tijekom trajanja izložbe kako bi dodatnim angažmanom problematizirali identitet. / Borislav Božić

Galerija je otvorena radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, a nedjeljom i praznikom je zatvoreno.