Preskočite na glavni sadržaj

Nina Kurtela / 365 rutina (izvedbeni rad u nastajanju)

U Galeriji Miroslav Kraljević, u petak, subotu i nedjelju, 16., 17. i 18. lipnja, umjetnica Nina Kurtela izvesti će '365 rutina (izvedbeni rad u nastajanju)', s početkom u 20 sati.
vrijeme: 16.06.2017. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Miroslav kraljević, Šubićeva 29
url: http://www.g-mk.hr
Razgovor s umjetnicom održati će se nakon zadnje izvedbe u utorak 20.06 u 20h
 
Video instalacija može se pogledati od 17. - 24.6 u radno vrijeme galerije:
Utorak - petak (12-19)
Subota (11-13)

Autorski koncept/video izvedba: Nina Kurtela i Hana Erdman
Izvedba u GMK: Nina Kurtela i Maja Marjančić
Video montaža: Nina Kurtela
 
U svibnju 2016., Hana Erdman i Nina Kurtela započele su projekt „365 rutina“. Kroz period od godinu dana dvije umjetnice svakodnevno izmjenjuju osmotaktnu sekvencu kako bi stvorile jednogodišnju koreografiju. Sekvencu grade naizmjenično svakim danom nastavljajući od kuda je sekvenca prethodnog dana završila. Pokret snimaju videom koji dijele putem e-maila te tako prakticiraju nadolazeće sekvence svaki dan. Sukladno tome, sekvenca se povećava za 8 taktova svaki dan i u jednoj godini doseže 2,920 taktova ili 48 minuta.
 
Kroz koreografiju grade kontinuiranu komunikaciju između dva različita okruženja, lokacije, jezika, pokreta, identiteta, prostora i vremena. Zajednički prostor gradi se kroz izvršenje zadatka. Kroz ovaj svakodnevni ritual umjetnice se bave stvaranjem imaginarnog prostora te grade pripadnost koja nije fizička ili teritorijalna, već se bave stvaranjem emocionalnog i apstraktnog prostora. Ples postaje njihov dom te kroz koreografsku praksu preispituju pojmove komunikacije, prijateljstva i sudjelovanja.
 
Prevođenjem pokreta iz video arhive (dokumentirano na različitim lokacijama širom svijeta - od Taipeija do Los Angelesa) gledaju na pokret i tijelo koji su pogođeni uvjetima današnjih mladih umjetnika - stalna pokretljivost, dislokacija, beskućništvo, iscrpljenost - putovanje i stvaranje rada s vremenskim i prostornim ograničenjem. Istodobno istražuju jednostavne pojmove plesne fraze i što to danas znači u kontekstu suvremenog plesa i koreografije.
 
U galeriji Miroslav Kraljević predstavit će prvu istraživačku fazu projekta u formi otvorenog studija/probe, gdje je publika pozvana svjedočiti njihovom procesu učenja 48-minutne plesne sekvence.