Preskočite na glavni sadržaj

Europske vedute Ane Marije Botteri Peruzović u Muzeju grada Trogira

U atriju Muzeja grada Trogira u ponedjeljak, 19. lipnja u 20:00 sati, otvara se izložba "Europske vedute" na kojoj će akademska slikarica Ana Marija Botteri Peruzović predstaviti 30-ak akrilika na platnu. 
vrijeme: 19.06.2017.
mjesto: Muzej grada Trogira
url: http://muzejgradatrogira.blogspot.hr/

Uvodnu riječ na otvaranju izložbe dat će Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira, a Ana Marija Botteri Peruzović, autorica izložbe ispričat će nekoliko scena sa slikanja po Europi.

"...Ana Marija Botteri Peruzović ulazi u gradove, u volumene iznikle na euklidovskim elementima: pravokutnosti, crti, plohi, kocki, piramidi, kugli, u prostore koje je davno osmislio majstor graditelj koji je znao da gradnja sadrži osnovna tri elementa: dispositio (raspored, nacrt, osnovu, plan), constructio (građenje, sazdanje), pa venustas (ljepotu). U bujnoj znatiželji, što je posjedovao i njen profesor Matko Peić, naš najbolji stilist u umjetničkim izričajima, slikarica otkriva svoje vedute, particele, detalje, povijesne palimpseste na volumenima redovito starih arhitektonskih zdanja, uklopljenih u splet linija izvedenih tamnim modrim ili šafranovoljubičastim diobama. Kao zlatne bakle sunčevim svjetlom oblivenih rubova, visokim tonalitetom kolorita, niču fuge u njenu oku posebna promatrača, ostvaruju ono što je rukopisu iza i iznad likovne stvarnosti...

Ako je Ana Marija Botteri Peruzović poznata po sljedbi figurativnoga i koloristički blistavoga. ostvarenoga tijekom svih ovih godina od 1993. kada je prvi puta izlagala, nije se u kritici isticala njena tamna noćna misao ni retorička šutnja koje su uvijek postojale između svijeta i vlastitosti. Postojala je u hrvatskoj likovnoj sceni kao raskošna freska duhovnoga podneblja juga i mora, puna simboličke napetosti u ženstvenim portretima i literarnim dodirima postimpresionizma, osobito secesije. Bavila se zakonima univerzuma i ljudskom sudbinom, ponekad sonornih i sjetnih reminiscencija, istraživala neiscrpne tonske valere i mogućnosti komplementarnih sudara ili sukladnih monotipskih suzvučja, ali u dubini svega uvijek je ležao vaj za veličanstvenim smislom života, Božjom rukom koja ju vodi tajanstvenim jasnoćama u obećanu zemlju duhovnosti. Ana je tajna, kao svaki čovjek, i nadmašuje moguću jednostavnu fabularnost unutar svoga slikarskoga djela..." /  Nevenka Nekić

Izložba će u atriju Muzeja grada Trogira biti otvorena do 30. lipnja 2017. - ujutro od 10:00 do 13:00 sati, a poslijepodne od 17:00 do 20:00 sati.

Ulaz je slobodan!