Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren obnovljeni klaustar vukovarskog Franjevačkog samostana

U sklopu Franjevačkog samostana u Vukovaru u nedjelju je svečano otvoren obnovljen klaustar u kojem središnje mjesto zauzima novopostavljeni brončani kip sv. Antuna Padovanskog, rad akademskog kipara Igora Maštruka iz Zadra. 
vrijeme: 11.06.2017.
mjesto: Vukovar

                Foto: Hina

"Nama franjevcima u Vukovaru velika je radost što smo se odlučili i proveli u djelo obnovu našega klaustra u kojem su se donedavno nalazili paunovi, a sada smo mu odlučili dati novu dimenziju, koja odiše naukom sv. Antuna čiji gotovo dvometarski kip dominira ovim prostorom", kazao je tijekom prigodne svečanosti otvorenja klaustra gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru i vukovarski župnik fra Ivica Jagodić.

Kip sv. Antuna blagoslovio je fra Nedjeljko Šabić, župnik iz Tučepa koji je predvodio i večernje misno slavlje u vukovarskoj Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, koja sa samostanom čini jedinstvenu povijesnu i arhitektonsku cjelinu.

Cijeli kompleks stradao je u Domovinskom ratu u kojem su crkva i samostan bili razrušeni te su nakon rata u potpunosti obnovljeni.

"Kako sveukupnu obnovu privodimo kraju s uređenjem samostana i crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, tako je došao na red i klaustar unutar samostana koji je do sada bio u nepristupačnom stanju zbog držanja paunova", kazao je fra Jagodić dodajući kako preuređenjem klaustra vukovarski franjevci žele otvoriti taj prostor za vjernike i građane grada Vukovara, kao i hodočasnike.

Ujedno, u klaustru će se moći održavati koncerti, predavanja, projekcije filmova, održavati razne radionice i druga okupljanja. (Hina)