Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva riječkog umjetnika Slavka Grčka

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u utorak, 13. lipnja, u 20 sati, bit će otvorena retrospektivna izložba riječkog likovnog umjetnika Slavka Grčka (1934. – 2007.).
vrijeme: 13.06.2017.
mjesto: Rijeka; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dolac 1/II
url: http://www.mmsu.hr/

Ime Slavka Grčka - grafičara, crtača, slikara, likovnog pedagoga, veže se ponajprije uz riječki likovni krug. Riječ je o autoru koji je njegovao umjetničku originalnost i individualnost, čime je izgradio prepoznatljivo mjesto u ovome kulturnom kontekstu.
 
Grčku su za života priređene brojne samostalne izložbe koje su uvijek bile manjeg opsega i vezane uz uglavnom jedan autorov ciklus. Spoznaja da bogat i kvalitetan umjetnički rad zaslužuje kompleksniju izložbu koja će prikazati presjek kroz četiri desetljeća umjetnikova stvaralaštva poslužila je kao dovoljna motivacija za priređivanje prve Grčkove retrospektive.
 
Na izložbi će biti zastupljeni radovi iz cjelokupnog autorovog opusa: od najranijih crteža u kojima se iščitava traženje umjetničkog puta i definiranje osobne likovne estetike do zrelih likovnih ostvarenja s posebnim naglaskom na posljednjoj stvaralačkoj fazi u kojoj Grčko izrađuje objekte kojima tematizira aktualne društvene probleme poput globalizacije, potrošačkog društva, ekološka pitanja...
 
Grčkov se umjetnički rad dijeli u cikluse, a svaki će ciklus biti prikazan najreprezentativnijim radovima koji se čuvaju u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti budući je Muzej, nakon autorove smrti, otkupio cjelokupnu umjetnikovu likovnu ostavštinu. Zanimljivost ove izložbe predstavljati će radovi koji do sada nisu izlagani i koji pridonose sagledavanju i novom čitanju umjetničkog djelovanja Slavka Grčka.