Preskočite na glavni sadržaj

Branka Cvjetičanin u Galeriji Prozori

Izložba Branka Cvjetičanin / Delegacija otvara se u utorak, 6. lipnja, s početkom u 20 sati, u Galeriji Prozori. Izložbu će se moći razgledati do 23. lipnja 2017.
vrijeme: 06.06.2017.
mjesto: Zagreb; Galerija prozori, Knjižnica S. S. Kranjlčevića, Zapoljska 1, Zagreb

Kao segment višegodišnjeg umjetničko istraživačkog projekta Branke Cvjetičanin "Regrutni centar za umjetnike - Pozzo Franz", tematski i geografski lociranog u mjesto Krapan, nedaleko Raše, mjestu najstarijeg ulaska u jamu i prve nadzemne infrastrukture rudarskog kompleksa Labina i Raše, a danas zaboravljenog naselja, s adminstrativno pravno nereguliranim statusom, u kojemu živi dvanaest obitelji, "Delegacija" se dodatno fokusira na propalu Tvornicu alatnih strojeva "Prvomajska". Odgovarajući na poziv Galerije Prozori smještene uz naselje Prvomajska, koje su gradili i u kojemu žive radnici bivše tvornice, čiji su se pogoni nalazili i u Raši, autorica organizira edukativno memorijalni izlet u Rašu, Krapan i Labin. Okuplja simbolično izaslanstvo sastavljeno od stanovnika zagrebačkog naselja, radnika tvornice te kulturnjaka i umjetnika koji odlaze u prijateljski posjet stanovnicima Krapna. Preuzimajući iz repertoara političkih retorika formu delegacije, s dozom ironije, propituje ulogu i dosege različitih političkih subjekata, upućujući na poziciju onih obezvrijeđenih i marginaliziranih ljudi koji, na rubovima i pukotinama velikih povijesnih narativa, grade paralelne naracije.
 
U okviru izložbe, u petak, 16. 6. organizirat će se obilazak Prvomajske na Žitnjaku (polazak autobusom u 18 sati ispred knjižnice) i razgovor s Brankom Milčićem, jednim od inženjera tvornice Prvomajska (u knjižnici u 19,15 sati)
 
Krapan nema povijest “nekadašnjeg ribarskog sela” ili “ruševina starog grada”, Krapan je jedinstven u svom razlogu postanka. To mjesto od prvog je trena bilo Europom koju je tresla groznica za crnim zlatom, koji je bio tek početni “promašaj” bankara, crpilište energenata korištenih u različitim ratovima, granicom različitih država, centrom novih naprednih tehnologija uspostavljanja kontrole nad prirodom, kontrole nad čovjekovim radom, a u novijoj povijesti čak i izbjegličkim skloništem, i eklatantnim primjerom urušavanja i propasti mono-ekonomskog industrijskog načela i tranzicije kroz različite ideološke ustroje. Krapan je zaustavljen u vremenu i danas iščitan kao ekonomski nezanimljiv.
U tom smislu podržavamo stanovnike Krapna i zajedno s njima planiramo postaviti Krapan na mapu događanja s pažnjom i štovanjem, jer Krapan i njegovi stanovnici svjedočanstvo su vremena u svoj svojoj autentičnosti distopijskih heroja.
U konačnici, jedino mjerilo, uvjet i razlog postojanja ovakve inicijative je da “služi zajednicama u kojima je izvedena” (Tedlock, 2005: 160-161)
Sretno!
Krapan, listopad 2014.
 
Branka Cvjetičanin, Narativi krapanskog kulturnog krajolika, Zarez, 440,2015
 
Projekt "Delegacija" nastao je u suradnji Branke Cvjetičanin, Umjetničko istraživački centar Polygon, Galerije Prozori i Studija Artless
Podržan je od Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.