Preskočite na glavni sadržaj

45. Animafest

45. Animafest
Za manje od tjedan dana počinje Animafest, jedini hrvatski festival A kategorije, koji za svoj 45. rođendan u Zagrebu okuplja radove ponajboljih autora recentne animacijske scene, kao i onih koji su obilježili povijest animiranog filma - jedan od njih je Borivoj Dovniković Bordo koji će na otvorenju, 5. lipnja, primiti Nagradu za životno djelo.
vrijeme: 05.06.2017.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr

"Borivoj Dovniković Bordo je hodajuća legenda i dobri duh festivala, osebujna umjetnička osoba koja nije djelovala samo na području animiranog filma, već i ilustracije i stripa, rekla je producentica festivala Paola Orlić.
 
Bordo je, nakon Dušana Vukotića, tek drugi domaći autor u dugogodišnjoj povijesti te ugledne Animafestove nagrade, uz koju se tradicionalno na festivalu priređuje retrospektiva.
 
Ulaz na retrospektivu je besplatan, kao i za niz programa, poput projekcija na otvorenom i programa organiziranih u suradnji s kulturnim centrima u gradskim četvrtima, od Trešnjevke i Travnog do Maksimira i Dubrave.
 
"Animafest jako vodi računa o zagrebačkoj publici, pa osim službenih natjecanja i programa za koje trebaju propusnice i ulaznice, tradicionalno radimo besplatne open air projekcije po zagrebačkim kvartovima, pa oni koji ne mogu doći do središta grada mogu pogledati filmove u svojim četvrtima, na projekcijama koje su organizirane posebno za njih", rekla je Orlić na konferenciji za novinare.
 
Iako festival još nije službeno počeo, proteklih desetak dana prisutan je u gradu - već su se održali prva zagrebačka biciklijada "Animacikl i obiteljski kino-piknik na Zrinjevcu, a i za ovaj se vikend pripremaju uvodni festivalski programi.
 
U subotu, 3. lipnja u parku Ribnjak se prikazuje film "Avril i neobičan svijet", prošlogodišnji dobitnik Animafestove Nagrada publike i kritike, a dan kasnije u Ljetnom kinu Gradec pobjednici prošlog Animafesta, "Čarobna planina" i "Kraj igre".
 
Na Gradecu će se u ponedjeljak 5. lipnja, prikazati i film o najpoznatijem stripovskom moreplovcu Cortu Malteseu, što je ekranizacija kanonskog albuma "Corto Maltese u Sibiru" koji ove godine slavi 50 godina od prvog izdanja.
 
Uz projekcije na otvorenom Orlić poziva građane da posjete tunel Grič, gdje će se izložiti instalacija "Side View" Marka Tadića i pokretna animiranu slika Maartena Isaaka de Heera, koja oživljava kada netko prođe pored nje.
 
"Riječi su nedostatne za ono što ćemo vidjeti u tunelu Grič, to su virtualna stvarnost i ekspandirana animacija, pa je najbolje da ljudi dođu i sami vide što će sve tamo biti", napomenula je Orlić.
 
Još jedna neobična festivalska lokacija je obližnji Art Park, gdje će se publika upoznati s osebujnim radovima američkog umjetničkog kolektiva nezavisnih animatora Late Night Work Club, međunarodno nagrađivanog redatelja Takashi Makino te Pakita Bolina, kultne figure francuskog underoground stripa, koji će održati radionicu sitotiska i predstaviti svoje "Divlje religije".
 
Uz temu festivala izložba stripa koja se gleda na tabletima
 
Umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić kao posebno zanimljivu izdvaja ovogodišnju tematsku okosnicu festivala, odnos animacije i stripa, dvaju sličnih, a ipak vrlo različitih medija koji se od samih početaka isprepliću.
 
Temu će oslikati program ponajboljih kratkometražnih i dugometražnih ostvarenja, među kojima su "Mačak Fritz" i "Divlje religije" te izbor hrvatskih strip-autora koji su se okušali u tom mediju animacije, Milana Trenca, Danijela Žeželja, Nedeljka Dragića, Joška Marušića.
 
Za zaljubljenike stripa priređena je i izložba "Motion Comics: The Beginnings" u Galeriji ULUPUH, koja prikazuje izbor najboljih interaktivnih radova uz originalne strip-table, radne verzije i videoprogram o nastajanju pokretnih stripova.
 
"To neće biti samo tradicionalna izložba stripa nego izložba koja će se gledati na tablama - tabletima i omogućiti pomaknute animacije. Riječ je o čudesnoj i inovativnoj izložbi stripa gledanog iz nove interaktivne perspektive", istaknula je Orlić.
 
Dvjestotinjak gostiju i istaknuti članovi žirija
 
Predstavljajući članove ovogodišnjih žirija i goste festivala, koji je ove godine dvjestotinjak, Šuljić je izdvojio nizozemskog autora Rosta, koji se međunarodno proslavio po glazbenim spotovima, televizijskim djelima i nezavisnim kratkim filmovima.
 
"Rosto je redatelj, glazbenik i vizualni umjetnik, jedna od najoriginalnijih pojava u svijetu animacije. U Zagrebu će održati masterclass, što je velika privilegija", ustvrdio  je.
 
Uz njega, u žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma su Amid Amidi, izdavač je i urednik stranice CartoonBrew.com, najčitanijeg izvora za industriju animacije u SAD-u, japanski kustos i kritičar Nobuaki Doi, nagrađivana češka redateljica animiranih filmova Michaela Pavlatova s praške FAMU-e te hrvatski slikar i redatelj Marko Tadić.
 
U žiriju Velikog natjecanja dugometražnog filma su hrvatski filmski autor Simon Bogojević Narath, ruska filmska kritičarka, autorica dokumentarnih filmova, selektorica i predavačica Natalia Lukinykh i britanski animator Ben Mitchell.
 
O filmovima u Natjecanju studentskog filma i Natjecanju hrvatskog filma odlučivat će češka povjesničarka umjetnosti Jana Jakoubek, hrvatska autorica animiranog filma Sandra Malenica i španjolski redatelj Alberto Vazquez, a o onima u Natjecanju filmova za djecu djeca - Matea Bračko, Tin Gregorić, Jan Kožić, Gita Validžić i Vid Valkaj.
 
Među ostalima, gost festivala je dobitnik Oscara Michael Dudok de Wit, (za kratki animirani film "Otac i kći"), nizozemski redatelj koji će u Zagrebu održati masterclass i predstaviti svoj prvi dugometražni animirani film "Crvena kornjača", koji bez dijaloga prati najvažnije životne faze brodolomca na pustom otoku.
 
Svoje su radove na konferenciji za novinare predstavile dvije autorice - Petra Balekić film "Stranac", inspiriran Camusovom knjigom koja ju je fascinirala dok je bila srednjoškolka, Chintis Lundgren koja donosi svoj novi film "Manivald", priču o liscu koji se zaljubljuje u vuka, što je pilot epizoda budućeg serijala, te Božo Trkulja koji na festivalu sudjeluje s lutka filmom "Posljednji izazov", pričom o pohlepi, taštini i žudnji.
 
Potporu festivalu izrazili su predstavnik Grada Zagreba Nikola Stojadinović i predstavnica sponzora, Zagrebačke banke, Iva Barbarić.
 
Ovogodišnje izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb održavat će se do 10. lipnja u kinima Europa i Tuškanac te u Kinoteci, a u natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova. Filmovi za konkurenciju odabrani su između njih više od 1600 prijavljenih iz 76 zemalja. (Hina)