Preskočite na glavni sadržaj

Tri hrvatska filma u natjecateljskim programima Karlovyh Vary

Međunarodni filmski festival u Karlovyim Varyima održava se od 30. lipnja do 8. srpnja. U natjecateljski program dokumentarnih filmova uvršten je dokumentarni film Bojane Burnać 'Moj život bez zraka'. U službenu natjecateljsku selekciju uključena je manjinska hrvatska koprodukcija 'Muškarci ne plaču', dok će se u natjecateljskom programu East of the West prikazati dugometražni igrani film 'Dede' gruzijske redateljice Mariam Khatchvani, također nastao kao hrvatska koprodukcija.
vrijeme: 30.07.2017.
mjesto: Češka Republika; Karlovy Vary
url: http://www.kviff.com/en/homepage

Dugometražni dokumentarni film Moj život bez zraka Bojane Burnać prati Gorana Čolaka, rekordera u ronjenju na dah i progovara o užitcima i životnim rizicima maksimalnog držanja daha, suočavanju s granicama vlastitih mogućnosti i medicinskih saznanja, čak i kada je to opasno po život. Ovo nije sportski dokumentarni film, već poetični prikaz osobnog iskustva vrhunskog sportaša, koji čini sve da bi bio najbolji na svijetu. Film je imao svjetsku premijeru na prestižnom festivalu Hot Docs u Torontu, dok će prikazivanje u natjecateljskom programu dokumentarnog film na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovyim Varyima biti njegova europska premijera.

Muškarci ne plaču debitantsko je ostvarenje bosanskohercegovačkog redatelja Alena Drljevića, a na festivalu će imati svjetsku premijeru. Ovaj dugometražni igrani film prikazuje grupu veterana triju zaraćenih vojski s područja bivše Jugoslavije. Okupila ih je mirovna organizacija i od susreta nitko ne očekuje potpuno slaganje. Ipak, svaka neizgovorena riječ i krivo protumačeni pogled mogu iznenada rasplamsati stare sukobe. Film promišlja mogućnost praštanja drugima, koje se može dogoditi tek kada oprostimo sebi samima. Scenarij su napisali Alen Drljević i Zoran Solomun. Direktor fotografije je Erol Zubčević, a film je montirao Vladimir Gojun. Glavne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović, Leon Lučev i Boris Isaković. Hrvatski koproducent filma je Produkcija Živa.

U programu East of the West prikazat će se debitantski dugometražni igrani film Dede gruzijske redateljice Mariam Khatchvani kojem će ovo također biti svjetska premijera. Film govori o mladoj Dini koja živi u udaljenom planinskom selu kojim vladaju stoljetne tradicije. Dinin djed obećao je njenu ruku Davidu, koji se vraća iz rata. Prkoseći ustaljenom redu, Dina se zaljubljuje u Davidovog naočitog suborca Gegija. Redateljica istražuje koja cijena se mora platiti za kršenje pravila i tradicije. Film nastaje u hrvatskoj koprodukciji, a hrvatski koproducent je MP filmska produkcija.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se godišnje prikaže preko 200 najnovijih filmskih naslova. Festival godišnje prati preko 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, a hrvatski filmovi redovito gostuju na ovoj manifestaciji.

Izvor: HAVC