Preskočite na glavni sadržaj

Izložba povodom 10 godina od osnutka Lošinjskog muzeja

U petak, 2. lipnja, u 19 sati, u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju otvorit će se izložba 'Iza zidova Lošinjskog muzeja'.  Povodom 10 godina od svojeg osnutka, Lošinjski muzej javnosti će prvi put predstaviti zbirke iz fundusa koje nisu izložene u stalnom postavu.
vrijeme: 02.06.2017. 19 h
mjesto: Mali Lošinj; Galerija Fritzi
url: http://www.muzej.losinj.hr

Zbirke su raspoređene u 5 odjela: Arheološki odjel, Etnografski odjel, Kulturno-povijesni odjel, Odjel umjetničke zbirke Malog Lošinja i Arheološka zbirka Osor. Potonja je ustrojena kao samostalna jedinica unutar Lošinjskog muzeja zbog specifične povijesti nastanka. Arheološke zbirke razlikuju se od ostalih stoga što im je osnovna razlikovna karakteristika okolnost samog pronalaska predmeta (terenskim istraživanjem ili slučajnim nalazom) neovisno o njegovoj namjeni, a građa je razvrstana s obzirom na razdoblje nastanka (primjerice prapovijest, antika, srednji vijek itd.). Ostali odjeli ustrojeni su u zbirke s obzirom na uporabu i posebnosti pojedinog predmeta. Kulturno-povijesni odjel objedinjuje raznovrsnu građu koja se većinom odnosi na urbane sredine Malog Lošinja i Velog Lošinja, dok je u Etnografskom odjelu zastupljena građa vezana uz ruralna područja i tradicijsko gospodarstvo. Odjel umjetničke zbirke Malog Lošinja već svojim nazivom svjedoči o posebnosti građe koju obuhvaća.
 
Izložbu su pripremile viša kustosica Zrinka Ettinger Starčić (Arheološka zbirka Osor) te kustosice Marijana Dlačić (Kulturno-povijesni odjel i Etnografski odjel) i Martinela Dragičević (Odjel umjetničke zbirke Malog Lošinja). Nastala u prigodi obilježavanja okrugle obljetnice, izložba je ujedno poziv građanima da se aktivno uključe i doprinesu razvoju i širenju muzejskog fundusa jer će samo na taj način biti trajno sačuvana uspomena na prošlost i sveukupnu baštinu.
 
Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza 2017. g. Radno vrijeme Galerije Fritzi do 14. lipnja je od utorka do petka od 10 do 13 i od 18 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati (ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno). Od 15. lipnja radno vrijeme je od utorka do nedjelje od 10 do 13 sati te od 19 do 22 sata (ponedjeljkom zatvoreno).