Preskočite na glavni sadržaj

Kalle Kallio: Hrabri muzeji u susret novom vremenu / predavanje

"Hrabri muzeji u susret novom vremenu" tema je predavanja koje će u Muzejskom dokumentacijskom centru, 31. svibnja u 10 sati održati jedan od vodećih finskih muzeologa Kalle Kallio, dugogodišnji direktor finskog Muzeja rada (Työväenmuseo) u gradu Tampereu. 
vrijeme: 31.05.2017. u 10 sati
mjesto: Zagreb, MDC, Ilica 44
url: http://www.mdc.hr

Svjedočimo da se proteklih godina muzeji dramatično mijenjaju: postaju otvoreniji, inkluzivniji, raznolikiji i aktivniji nego ikada. „Hrabri muzeji“ obrađuju tešku povijest i spremni su za izazove novog doba. Kallio će na predavanju govoriti o društvenoj promjeni europskih muzeja i pitanju sporne povijesti na primjeru baštine radništva i rada.

Finski Muzej rada utemeljen je 1993., a već 1996. postaje nacionalnim muzejom društvene povijesti i povijesti rada. Smješten je u staroj tvornici pamuka u središtu Tamperea. Njegov postav nudi pregled povijesti industrijskog doba, radništva i civilnoga društva iz različitih perspektiva. Inovativne izložbe predstavljaju najzanimljivija društvena pitanja, radničku kulturu, vizualne umjetnosti i politiku od 19. stoljeća do danas. U središtu su "obični" ljudi, a njihov svakodnevni život i rad prikazan je kroz zanimljive priče.

Zbirke ovog muzeja su kompleksne, osnovu čini tehnička baština od parnih strojeva iz vremena ranih 1900-ih iz Muzeja stojeva (Höyrykonemuseo) i građa vezana uz proizvodnju tekstila iz Muzeja tekstila (Tekstiiliteollisuusmuseo) kao i ona Finskog muzeja gluhih osoba (Kuurojen museona) i Lenjinovog muzeaja (Lenin-museonoma) koji je potpuno obnovljen u ljeto 2016. te danas prezentira sveobuhvatan i kritičan pogled ne samo na Lenjina već i na zajedničku povijest Finske i Rusije.

Lenjinov muzej (Lenin-museonoma) osnovan je 1946. u Tempereu, mjestu povijesnog susreta Lenjina i Staljina. U trenutku osnivanja imao je vanjskopolitičku ulogu podsjećanja na Lenjinovu odluku da se Finskoj zajamči nezavisnost. Danas je postav obogaćen multimedijom, koja omogućava doživljaj ne samo najvažnijih događanja, nego i svakodnevnice, pa i teških tema poput Gulaga i brojnih ljudskih tragedija u vremenu totalitarizma i rata. Lenjinov muzej nominiran je 2017. za muzej godine.

Danas, ovi su muzeji pronašli svoje mjesto kao baštinske institucije s naglašenom kritičnošću i snažnom društvenom odgovornošću. Polaze s pozicije da „baštinizacija“ nije nikada pravocrtna te da se dobra, loša i ružna baština često razdvajaju ili prešućuju kroz vrlo selektivan proces. Razvoj muzeja rada usko je povezan sa širim shvaćanjem baštine i novim konceptima djelovanja muzeja, pri čemu oni nastoje ponuditi novu interpretaciju društvene inkluzije i muzejskog aktivizma tako da važan dio strategije Finskog muzeja rada čini i prikupljanje baštine seksualnih / rodnih manjina ili prezentiranje povijesti osoba s posebnim potrebama.

Predavanje će završiti pregledom nekih korisnih alata za "hrabre muzeje".

Opširnije