Preskočite na glavni sadržaj

16. festival jednakih mogućnosti

Na jedinstvenom uličnom 16. Festivalu jednakih mogućnosti (16. F=M) međunarodnoj manifestaciji urbane kulture nastupit će preko 900 izvođača koji će prikazali stvaralačke mogućnosti i osoba s invaliditetom, najavio je u utorak organizator na otvorenju festivala. 
vrijeme: 23.05.2017.
mjesto: Zagreb
url: http://fm.dti.hr/

Društvo tjelesnih invalida već šesnaestu godinu za redom organizira festival na kojemu izvođači mogu predstaviti stvaralačke mogućnosti šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati jednaka prava i obveze poput ostalih građana. Organizaciju festivala pomaže 20 stručnjaka i 180 ciljanih volontera - studenata s petnaestak zagrebačkih fakulteta.

Na Jelačićevom trgu će kroz trodnevni program oko 600 osoba s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama prikazati što sve mogu dati svome gradu, rečeno je na otvorenju festivala.

Pod sloganom "Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja" počela je "Igra mobilnosti" u kojoj će se građani moći okušati svladavati zapreke u invalidskim kolicima i orijentirati se u prostoru pomoću bijelog štapa.

Preko 60 umjetnika s invaliditetom iz zemlje i inozemstva izložit će svoje radove, a osim glazbeno-scenskog programa osmišljen je i sportski koji je sastavljen od turnirskih natjecanja sportaša s invaliditetom iz Slovenije i Hrvatske u sjedećoj odbojci, floorball-u te u uličnoj košarci i boćanju u invalidskim kolicima.

Predsjednik Društva tjelesnih invalida i organizator festivala Milan Ožegović je izrazio zadovoljstvo što se festival održava 16. put kazavši da festival ne može promijeniti svijet, ali može svijest ljudi i to na najbolji mogući način prikazujući umjeće osoba s invaliditetom.

"Osobe s invaliditetom će pokazati svoje kreativne sposobnosti kako bi građani vidjeli njihove kvalitete i kako bi rame uz rame razvijali svoju zajednicu i poboljšavali kvalitetu života", rekao je.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević je rekao kako će EU komisija uvijek podupirati jednake mogućnosti jer se to, među ostalim, odražava i u njihovom sloganu "Zajedno u razlikama". Zahvalio se volonterima i pozvao da se uključe u Europske volonterske snage solidarnosti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo da mu je veliko priznanje, ali i obveza biti član brojnih udruga za osobe s invaliditetom. Natjecateljima je poželio da uživaju, vesele se, sklope nova prijateljstva i iz Zagreba ponesu najljepše uspomene.

Festival kojim osobe s invaliditetom aktivno pridonose kulturnoj i turističkoj ponudi grada Zagreba podržali su brojni poznati umjetnici, osobe iz javnog i kulturnog života. (Hina)

Opširnije