Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Dana Grahama u MSU-a

Samostalna izložba Dana Grahama: Zabava za cijelu obitelj održava se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu do 27. kolovoza 2017. 
vrijeme: 20.05.2017.
mjesto: Zagreb, MSU

Plesnim performansom skupine PAP uz paviljon Dana Grahama na južnom platou Muzeju, otvorena je izložba slavnog američkog umjetnika koji je uistinu bio prvi u mnogim suvremenim izričajima: prvi konceptualist, prvi video performer, prvi performer koji uključuje publiku. Usto, jedinstven je i po tome što je pravi majstor za spajanje pop i visoke kulture, naglasila je Radmila Iva Janković, sukustosica izložbe.

Prva je to izložba Dana Grahama u ovom dijelu Europe, i to prema želji samoga umjetnika, istaknuo je Maurizio Bortolotti, kustos izložbe i vrstan poznavatelj njegova opusa. Kada je Dan Graham 2015. posjetio MSU, jako mu se svidio postav i radovi konceptualnih umjetnika. Graham je ključna figura u povijesti umjetnosti druge polovice 20. stoljeća jer je inovativnim pristupom mediju videa i svojim ranim performansima postavio potpuno novu koncepciju umjetničkoga djela u odnosu na publiku, koja postaje subjekt njegovih radova. Te će elemente poslije razviti u svojem najznačajnijem dijelu opusa – u paviljonima. Na izložbi je stoga i posebna cjelina: Publika u performansu. Od performansa do paviljona, a naglasak je upravo na toj vezi i činjenici da performansi nisu tek samo jedan segment u umjetnikovu opusu, nego su zapravo u njegovim temeljima.

U koncepciji Radmile Ive Janković i Tihomira Milovca, izdvojeni su, kao poseban segment izložbe, pionirski video performansi hrvatskih umjetnika iz zbirke MSU-a koji na sličan, eksperimentalan način propituju odnos tijela i identiteta u sprezi s tada novim medijem videa, kao i uspostavljanje (medijski posredovane) interakcije s publikom direktnim prijenosom elektronske slike tehnikom zatvorenog kruga u radu Sanje Iveković Inter nos prema kojemu je naslovljena ta mala cjelina.

Erudit bez klasičnog (akademskog) umjetničkog obrazovanja, umjetnik koji se umjetnošću bavi kao „strastvenim hobijem“, Graham je u svoju umjetničku praksu inkorporirao još jednu veliku strast – glazbu. Recentni Paviljon za prikazivanje rock videa/filmova (2012), od prozirnog reflektirajućeg na prvom katu postava Zbirki u pokretu, posveta je supkulturi Amerike i Europe iz 1970-ih i 1980-ih. Dan Graham u tim paviljonima predstavlja vlastite i tuđe, najvećim dijelom dokumentarne zabilješke nastupa tada aktualnih hardcore, post-punk i no wave bendova. U tom odabiru ponovno do izražaja dolazi njegov kompleksan, s jedne strane kritički, a s druge afirmativan pogled, na razdoblje kojega je kao glazbeni kritičar intenzivno pratio i promovirao u angažiranim tekstovima, naglasila je R. I. Janković.

Ispred muzeja nalazi se jedan od vjerojatno najljepših Grahamovih novijih paviljona, u kojem se događaju svi oni procesi karakteristični za njegove radove: publika je dio rada kao i ono što se zrcali u okolini, valja osvijestiti protok vremena kao i percepciju sebe u okolišu… A najmlađim posjetiteljima MSU-a zasigurno će biti najzanimljiviji paviljon "Šminkeraj za djevojčice" . Taj će paviljon, tvrdi umjetnik, biti ipak podjednako zanimljiv i dječacima, usprkos tome što se u njemu nalaze ruževi i posebna ogledalca s lećom nalik „ribljem oku“ koja stvaraju raznovrsne optičke distorzije tijela i prostora.

U Dvorani Gorgona, 10. 6. 2017. bit će prikazan Grahamov glasoviti dokumentarni esej Rock My Religion (1983-1984), a video rad Death by Chocolate (Smrt čokoladom, 1986-2005), u kojemu u rasponu od skoro 20 godina, bilježi (donedavno najveći na svijetu) kanadski trgovački centar, prema umjetnikovoj želji moći će se pogledati u predvorju trgovačkog centra Avenue Mall, u neposrednoj blizini Muzeja suvremene umjetnosti.

Uz paviljone, modele paviljona i dokumentarne filmove o njegovim najznačajnijim ostvarenjima u prirodnom i urbanom okolišu, izložba će, uz popratne programe - predavanja i radionice, malim presjekom stvaralaštva Dana Grahama nastojati obuhvatiti kompleksno djelovanje tog svestranog umjetnika.

www.msu.hr