Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija fra Stanka Dujmovića u Rijeci

U utorak, 16. svibnja, u 20 sati, u Galeriji Principij otvara se izložba fotografija fra Stanka Dujmovića. Bit će izložen veći broj fotografija koji predstavlja presjek čitavog umjetnikovog opusa.
vrijeme: 16.05.2017. 20 h
mjesto: Rijeka; Galerija Principij, Ulica pod Voltun
url: http://fotoklubrijeka.hr/galerija-principij/

Stanko Dujmović (1866.-1940.) bio je franjevac trećoredac, rodom iz Porta. Fotografijom se počeo baviti tijekom školovanja u Zadru. Unatoč brojnim preprekama i ograničenjima, strast za fotografijom ne napušta ga do pred sam kraj života. Prve radove izrađuje u zahtjevnoj tehnici mokrih kolodijskih ploča, a u izradi portreta dostiže kvalitetu tadašnjih profesionalnih fotografa. Zahvaljujući uspješnom portretu tadašnjeg generala reda Maricottija, dobiva poziv na školovanje na rimskoj Gregoriani.
 
Tijekom duge karijere, obavlja neke od najviših funkcija u franjevačkoj zajednici, što podrazumijeva mnoga putovanja, među kojima i tri boravka u SAD. Fotografski album s rukopisnom ispovijesti iz Spaldinga dokument je kolektivnog pothvata, subjektivno svjedočanstvo i jedinstveni fenomen u povijesti hrvatske fotografije. Ovim albumom Dujmović se upisuje i u povijest fotografije SAD.
 
Nakon Spaldinga, pod pritiskom obaveza i financijskih ograničenja, opada produkcija, a interes se tematski suzuje na bavljenje portretima i autoportretima, čime se i simbolički zatvara stvaralački krug. Stanko Dujmović fotografsku avanturu započeo je dizderijevskim portretima u Zadru i zaključio portretnim minijaturama čiste fotografije u Herceg Novom.