Preskočite na glavni sadržaj

'Krokodili' - nova predstava varaždinskog HNK

Nova predstava varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta 'Krokodili' prema kratkoj priči Vladimira Arsenijevića, u dramatizaciji Darija Bevande i u režiji Dražena Krešića, bit će premijerno izvedena u petak, 19. svibnja, na Sceni Zvonimir Rogoz.
vrijeme: 19.05.2017.
mjesto: Varaždin, HNK, Augusta Cesarca 1
url: http://www.hnkvz.hr/

Redatelj Krešić je rekao da je još od studentskih dana vezan za taj tekst. „Priča je s kraja osamdesetih godina kada mladić odluči izaći iz okvira u kojima je živio i seli iz Jugoslavije u London. Pun je ideja, aspirira da bude pisac i sukobljava se s mračnom stranom svojih ideala“, rekao je Krešić koji predstavu opisuje kao potragu za slobodom.
 
“Mala bara puno krokodila” je izlizana fraza koja nam govori da pazimo leđa, ne vjerujemo nikome i naučimo se boriti za sebe; s druge strane, kaže Krešić, to je i mračna slika naše prirode. "Kad je Vladimir zaronio u veliku baru Londona, punka i kapitalizma, zaronio je u sebe i nadao se najboljem. Bara je danas veća, svijet je postao bliži, i dalje mnogi od nas napuštaju svoje domove u potrazi za slobodom. Hoćemo li pritom ostati ljudi ili ćemo postati krokodili? Možda nam Vladimirova priča ponudi neke od odgovora,", poručuje redatelj.
 
U „Krokodilima“ igraju Marinko Prga (Richard), Ljiljana Bogojević (Sabina), Igor Skvarica (Vladimir) i Katarina Arbanas (Vibeke).
 
„Zanimljivo je vratiti se u prošlost jer sam svjedok tog vremena i sjećam se kad se punk pojavio. Zanimljivo je koliko smo tada s divljenjem gledali na taj zapadni svijet. Iako predstava ima poveznicu i s današnjim vremenom, zanimljivo je s povijesnog stajališta gledati koliko će nam dugo trebati da se riješimo tog provincijskog kompleksa“, kazala je Ljiljana Bogojević. (Hina)