Preskočite na glavni sadržaj

Danski New Jungle Orchestra 19. svibnja ponovno u Zagrebu

Danski jazz sastav Pierre Dørge & The New Jungle Orchestra, jedna od najzabavnijih i najnepredvidljivijih suvremenih World Music skupina, gostovat će u petak 19. svibnja u Zagrebu, u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije, gdje će izvesti program najavljen kao putovanje 'džunglom' glazbenih izričaja obogaćeno iznenađenjima koja hrvatska publika još nije imala prilike vidjeti.
vrijeme: 19.05.2017.
mjesto: Zagreb, Muzička akademija
url: http://www.newjungleorchestra.com/

Kako se ističe u najavi, bit će to drugo gostovanje velikana danske i svjetske jazz i world music scene u Zagrebu, nakon prošlogodišnjeg koncerta i dvorane pune ljubiteljima njihova specifičnog jazz izričaja.
 
Pierre Dørge jedan je od najplodnijih jazz autora na danskoj sceni i šire, u čijoj su glazbi čvrsto povezani elementi europske, azijske, afričke i afro-američke glazbene tradicije.
 
Počeo je eksperimentirati s modernim jazzom još početkom 60-ih godina prošloga stoljeća, te je s godinama razvio istančan ukus i radoznalost za zvuk koji dolazi ili iz drugih žanrova ili kultura.
 
New Jungle Orchestra na sceni je od 1980., a naziva se prema legendarnom zvuku "džungle" ranog Duke Ellington orkestra. U njihovu se glazbenom karakteru mogu čuti i zvuci još nekoliko velikana: Charlesa Mingusa, koji je tražio eksperimentalni zvuk s velikim bendovima; Gila Evansa, s vrlo kompleksnim melodijama u rasponu između snage i nereda do nježno složenih struktura, te ironičnog cabaret izričaja Carle Bley.
 
"Spomen tih imena ukazuje na razinu inovativnosti i umijeća koje su u svojih 35 godina postojanja pokazali članovi New Jungle Orchestra, a njihov glazbeni karakter najviše se odražava u originalnosti, punini zvuka i kombiniranju žanrova", stoji u najavi.
 
U uglednom američkom glazbenom časopisu Down Beat, novinar Bill Shoemaker piše: "Danski gitarist svojim zvukom dodaje egzotične nijanse ritmički živoj glazbi koja je istovremeno sofisticirana i dostupna. Pierre Dørge i New Jungle Orchestra svojim glazbenim karakterom, kao jedan od velikih bendova, jedinstven je u svijetu u posljednjih deset godina po snazi angažiranja svoje publike prilikom nastupa uživo".
 
Članovi New Jungle Orchestra su Pierre Dørge (Danska) dirigent/gitara; Gunnar Halle (Danska) truba; Jakob Mygind (Danska) saksofoni; Anders Banke (Danska) bas klarinet i saksofon; Kenneth Agerholm (Danska) trombon; Irene Becker (Danska) klavijature; Thommy Andersson (Švedska) kontrabas; Ayi Solomom (Gana) perkusije; te Martin Andersen (Danska) bubnjevi. (Hina)