Preskočite na glavni sadržaj

Ivan Marušić Klif: Fazni pomak / Phase shift

Izložba 'Fazni pomak' multimedijalna je instalacija umjetnika Ivana Marušića Klifa napravljena za prostor, softver, četiri kamere, četiri televizora, svjetlo i posjetitelja, a otvara se u petak, 12. svibnja, u 20 sati, u Galeriji Miroslav Kraljević. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja.
vrijeme: 12.05.2017.
mjesto: Zagreb; GMK, Šubićeva 29
url: http://www.g-mk.hr
 U tehničkim znanostima fazni pomak je razlika u fazi titranja dvaju titrajnih procesa jednake frekvencije. Kod Klifa pomak se događa na dvije razine: u prostornoj i u vremenskoj. Kamere se nalaze na različitim mjestima u prostoru, međusobno jednako udaljene na istom pravcu a njihovi se pokreti događaju sa međusobnim vremenskim kašnjenjem.
 
Za razliku od većine Klifovih instalacija koje evociraju tehnološki spektakl, ovdje je sve suptilno: u prostoru se nalazi stol s četiri televizora i pred njim jedna stolica - poziv posjetiteljima da si uzmu vrijeme i promatraju. Tekstura videa kojeg vidimo na četiri mala televizora je često nježna, povremeno sa puno zrna u slici. Čujemo lagani bijeli šum koji je blago moduliran promjenama svjetline kadra, dok se svjetlo sporo mijenja u skladu sa pokretima kamera. Kamere snimaju objekte u prostoru i njihove sjene, detalje arhitekture i poneki crtež na zidu. Kako uvijek snimaju isti objekt ali iz različitih kuteva, dobivamo dojam pokreta, tj. zamrznutih kadrova neke pokretne sekvence. Gledajući slijed kadrova i uvijek malo drugačiji ritam njihove izmjene, pokušavamo povezati slike koje vidimo u neki narativ – niz slika u priču – iako je redoslijed promjena određen slučajnošću.