Preskočite na glavni sadržaj

Peti Indirekt od 1. do 4. lipnja u Umagu posvećen umjetnicama

Indirekt Music & Art Festival u svojem će se petom izdanju održati od 1. do 4. lipnja u kampu Veli Jože u Boroziji kod Umaga, a uz bogat glazbeni donosi i popratni program promocija knjiga, izložbi i radionica, ove godine s posebnim fokusom na umjetnice.
vrijeme: 01.06.2017.
mjesto: Umag
url: http://indirekt.eu/

"Indirekt nije samo glazba, već umjetnost općenito. Stoga, svake godine ulice Umaga postaju galerija i knjižnica na otvorenom, a ova je godina posebna po tome što će likovne umjetnice biti sve odreda — žene", stoji u najavi.
 
"Dok akademske slikarice Ivona Jurić (Zg), Marija Šević (Bg) i akademska grafičarka Tea Jurišić (Baška Voda/Zg) budu oslikavale murale na fasadama umaške Danteove ulice i ostavljale neizbrisiv trag budućim generacijama i posjetiteljima, nova generacija pisaca, Mima Juračak (Sisak) i Asja Bakić (Tuzla, Zg), predstavit će svoje radove i održavati živim bogatstvo pisane riječi", dodaje se.
 
Prvi dan festivala, ujedno i prvi dan mjeseca lipnja, počinje u 20 sati izložbom Lane Flanjak (Buje) "Work in progress" u MMC galeriji u Umagu i obuhvaća retrospektivu do sada izvedenih radova na javnom prostoru prijašnjih izdanja festivala, kao i Laninu samostalnu izložbu koja predstavlja njeno viđenje tih istih radova i lokacija na kojima su nastali, te fotomontaže murala koji će se izvoditi ove godine.
 
Festivalski program obuhvatit će i gostovanje beogradskog amerikana dark pop projekta Sofie From Seatttle i hrvatskog guitar minimal techno dua NT Wave & Fen.
 
I ove godine, festival "diše internacionalno", pa organizatori najavljuju još čitav niz bendova iz sedam zemalja, među kojima se još ističu indie folk glazbenik iz Banja Luke Sir Croissant;  Jakob Kobal, 22-godišnji kantautor iz Slovenije koji svira emotivne indie folk pjesme; energični indie/blues rock duo iz Austrije Cari Cari i trippy pop kolektiv iz Beča Mile Me Deaf.
 
Nastupaju i alternativni tročlani industrial/synthpop bend iz Slovenije Torul; tročlani elektro garage pop bend iz BiH GroznycCorp.; psihodelični dream pop duo iz Beograda Ti, te His Clancyness, kanadsko-talijanski eksperimentalni pop-rock bend iz Bologne.
 
Također iz Bologne stiže i Giungla, noise pop projekt iza kojeg stoji Emanuela Drei koju su mediji opisali kao plod ljubavi PJ Harvey i Grimes. Najavljen je i nastup jedinstvenog zagrebačkog synthpop projekta Das Univerzitas, koji za sebe kaže da svira modernu glazbu koncipiranu na način da imate dojam da slušate američki sveučilišni radio uz voditelja s teatralnim glasom.
 
U suradnji s Austrian Music Exportom i Muzičkim informacijskim centrom Austrija, zemlja partner je Austrija pa uz dva austrijska benda Cari Cari i Mile Me Deaf, na Indirektu gostuje i austrijski duo Molly. Lineup zaokružuje Human Tetris, četveročlani post punk bend iz Moskve.
 
Za aftere će se pobrinuti domaći DJ Dom Smith, koji će festivalsku publiku provesti indie svijetom od snježnog Vladivostoka pa sve do suncem obasjane Kalifornije. Za "pravu klupsku atmosferu" pobrinut će se slovenski kolektiv L'indiescothèque, a osvježavajući indie/alternative/nu disco/indietronic 'smoothie' priprema DJ Vlad sa slovenskog Internet radija Terminal. Iz Srbije stiže Dejan Bošković, predstavnik Navigatorz DJ seta i Ammonite recordsa.
 
Posljednji dan festivala rezerviran je za chillanje, sažimanje dojmova i ponovljene nastupe "dviju nježnih duša" koje otvaraju drugi i treći dan festivala: Sir Croissant i Jakob Kobal, ali ovaj put u intimnijoj atmosferi.
 
Dašak Indirekta osjetit će 12. svibnja i novigradska publika, na zagrijavanju na kojemu će nastupiti Nellcote i Trees Of Maine. Jelena Bando predstavit će izložbu "Pravi prostor" i oslikati mural na fasadi muzeja, a književnik i novinar Davor Mandić predstavit će svoj prvi roman "Đavolja simfonija". (Hina)