Preskočite na glavni sadržaj

Cantus Ansambl najavljuje turneju po Italiji

Cantus Ansambl u suradnji s tri važne talijanske glazbene institucije idući tjedan kreće na turneju u Italiju.  
vrijeme: 12.05.2017.
mjesto: Italija

Naš najbolji ansambl specijaliziran za suvremenu klasičnu i manje klasičnu glazbu putuje s 10 glazbenika, u pratnji renomirane mezzosopranistice Martine Gojčete Silić te dirigenta i voditelja ansambla Berislava Šipuša.
U tri dana na tri koncerta (Modena, Parma, Trst; 12.-14.5.17.) predstavit će kratku povijest Nove glazbe u Hrvatskoj – od tradicije do avangarde. Djela Milka Kelemena, Marka Ruždjaka, Olje Jelaske, Berislava Šipuša i Borisa Papandopula tako će zazvučati u prestižnom Teatru San Carlo u Modeni, u prekrasnoj dvorani Casa della Musica u Parmi te Evangelističkoj luteranskoj crkvi u Trstu.
Za neka od djela s programa to će biti i prvo izvođenje u Italiji, a ovakav tip koncerata koji je u cjelini posvećen avangardnom novom skladateljskom pismu raritetan je i vrijedan doprinos promicanju i pomicanju granica hrvatske suvremene glazbe.

U svojih 16 godina djelovanja Cantus Ansambl je proputovao pola svijeta, pri čemu je izveo više od 400 djela suvremenih skladatelja od Stravinskog i Hindemitha, preko Zappe i Cagea, Mantovanija i Yuna, pa sve do najrecentnijih partitura skladateljskih zvijezda 21. stoljeća. Od gostovanja u inozemstvu treba istaknuti turneju Musical Links u Švedskoj, koncert na Beijing Modern Music Festival, u Glenn Gould Studio u Torontu, na festivalu Sounds New Canterbury, u Dôme des Invalides u Parisu, u Tonhalle Düsseldorf, u Centru Paul Klee Bern, na festivalu Musikprotokoll Graz i Culturescapes Basel te na NCPA May Music Festival u Beijing Opera. Ansambl je 2008. proglašen službenim ansamblom ISCM-a te se iste godine predstavio na Svjetskim danima glazbe ISCM-a, čiji je domaćin bio festival Gaida u Vilniusu. 

Talijanska turneja organizirana je u suradnji s Amici della Musica di Modena, Società dei Concerti Parma, Associazione Musica Contemporanea Chromas i Società Croata dei Compositori, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Rimu i uz potporu Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ureda Gradonačelnika Grada Zagreba.