Preskočite na glavni sadržaj

Konferencija Ministarstva kulture o razvoju temeljenom na kulturnoj i prirodnoj baštini

Ministarstvo kulture RH organizira 8. i 9. svibnja na Cresu Konferenciju o lokalnom razvoju temeljenom na vrijednosti kulturne i prirodne baštine, a skup se održava u okviru predsjedavanja Hrvatske SEECP-om (South East European Cooperation Process) tijekom 2016. i 2017.
vrijeme: 08.05.2017.
mjesto: Cres
url: http://www.min-kulture.hr

Predsjedavanje inicijativom SEECP-a koordinira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je organiziralo niz savjetovanja, događaja, konzultacija na svim područjima suradnje Hrvatske s ostalim državama Jugoistočne Europe, navode iz Ministarstva kulture.
 
Vijeće Europe zajedno s ministarstvima kulture devet zemalja Jugoistočne Europe, 2003. godine apočelo je s provedbom Regionalnog programa za kulturnu i prirodnu baštinu Jugoistočne Europe.
 
U okviru ovog programa bio je pokrenut „Pilot projekt lokalnog razvoja“ koji se odnosio na manje razvijene homogene regije srednje veličine koje karakterizira bogata kulturna i prirodna baština.
 
Program se temeljio na principima Okvirne konvencije o vrijednosti kulturne baštine za društvo (Faro, 2005.) i Konvenciji o zaštiti europskog krajobraza (Firenca, 2000.) čiji potpisnici su gotovo sve zemlje SEECP inicijative.
 
Republika Hrvatska je među malobrojnim zemljama koje su privele kraju cjelokupni proces Pilot projekta, kako na lokalnoj tako i nacionalnoj razini, ističu iz Ministarstva.
 
Cilj Konferencije je rasprava o iskustvima i povezivanje predstavnika ministarstava kulture država članica SEECP-a, predstavnika civilnih udruga, voditelja pilot projekata lokalnog razvoja te međunarodnih stručnjaka, kako bi analizirali iskustva uspješnih projekata koji uključuju baštinu kao razvojni resurs u javne politike.
 
Konferencija će biti usredotočena na Faro konvenciju i mogućnost primjene njenih načela u strategijama razvoja ruralnih područja bogatih kulturnom i prirodnom baštinom. (Hina)