Preskočite na glavni sadržaj

InterVox 2017. - 5. međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski

Petu godinu za redom na Umjetničkoj akademiji u Osijeku održava se međunarodni festival vokalne glazbe InterVox u sklopu kojega se kao najznačajniji umjetnički program ističe 5. međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski. Ove godine festival i natjecanje karakteriziraju posebno bogati i sadržajni programi i popratna događanja koji započinju 4. svibnja i završavaju 11. svibnja.
vrijeme: 04.05.2017.
mjesto: Italy
url: http://www.triestefilmfestival.it/

Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski afirmiralo se u regiji kao vodeće natjecanje mladih pjevača i pjevača profesionalaca što potvrđuje i brojka prijavljenih natjecatelja koja ove godine premašuje brojku od stotinu pjevača iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije, Češke, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Izvedbe solista vrednovati će međunarodni stručni ocjenjivački žiri u sastavu:  Berislav Jerković (Osijek – Hrvatska) kao predsjednik, te članovi: Neli Manuilenko (Split – Hrvatska), Martina Gojčeta Silić (Zagreb - Hrvatska), Vlaho Ljutić (Osijek – Hrvatska), Filip Pavišić (Osijek – Hrvatska), Kathy Kessler Price (Princeton – SAD), Milica Stojadinović (Novi Sad – Srbija).

Prvonagrađeni natjecatelj ili natjecateljica pored novčanih i prigodnih nagrada, osvaja i posebnu intendantovu nagradu koja im omogućuje nastup u opernom ili koncertnom programu Hrvatskog Narodnog Kazališta u Osijeku u sklopu redovite sezone.

Od koncerata u sklopu Festivala potrebno je posebno izdvojiti sljedeće: 

1. Finale 5. natjecateljske kategorije – program opernih arija u kojoj nastupa 18 operni solisti do 32. godine starosti iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Češke Republike. Koncert će se održati u Foajeu HNK u nedjelju, 7. Svibnja od 10 sati kao i svečani koncert pobjednika koji će se održati u 13 sati.
2. Koncert pod nazivom „From Broadway to Osijek“ izvesti će gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, Kathy Kessler Price, sopran (SAD) i Jonathana Price, tenor (SAD) uz klavirsku pratnju Ivana Karše u ponedjeljak, 08. svibnja 2017. u 20 sati i Muzeja likovnih umjetnosti.
3. Koncert pod nazivom „Španjolska u mom srcu“ u izvođenju sopranistice Milice Stojadinović i uz klavirsku pratnju Maje Grujić će se održati u utorak, 09. svibnja 2017. u 20 sati u Muzeju likovnih umjetnosti. Na repertoaru su djela De Falle, Rodriga i Obradorsa.
4. Koncert pod nazivom „Pjesme, arije i dueti slavenskih autora“  u izvođenju vokalnih solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti Pečuh (Mađarska), a uz klavirsku pratnju Renate Karša će se održati u srijedu 10. svibnja 2017. u 20 sati u Muzej likovnih umjetnosti. Koncert je sa studentima pripremio izv. prof. art. Berislav Jerković djelujući kao gostujući profesor na toj instituciji. 
5. Koncert gostiju iz Makedonije „Trio Akademiko“ u sastavu Zlatka Miteva, flauta; Branko Pavlovski, klarinet; Nataša Trbojevik, klavir, održat će se u četvrtak, 11. svibnja 2017. u 19 sati u Muzej Slavonije – Zgradi glavne straže te će ujedno i označiti svečani završetak festivala.

Za vrijeme trajanja festivala i natjecanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku za studente i ostale zainteresirane, održavat će se prigodna stručna i umjetnička predavanja, majstorske radionice i razgovori s gostujućim umjetnicima.

Realizaciju festivala financijski je podržalo Ministarstvo kulture, Grad Osijek i Studentski zbor Sveučilišta J. J. Strossmayera. (UAOS)

Opširnije