Preskočite na glavni sadržaj

Izložba: 20 godina CRŠ-a

Izložba '20 godina CRŠ-a' priređuje se uoči 20. izdanja Međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou, ove godine pod nazivom Zagreb Comic Con, i moći će se pogledati sve do 14. svibnja 2017. u Medijateci Francuskog Instituta u Zagrebu. Otvorenje izložbe je danas, s početkom u 19 sati.
vrijeme: 26.04.2017.
mjesto: Vienna, Austria
url: http://www.k-haus.at/
Izložba obilježava 20 godina rada udruge i festivala na promicanju i popularizaciji devete umjetnosti u Hrvatskoj, a prikazat će dio jedinstvene zbirke namjenskih radova nekih od najznačajnijih svjetskih i domaćih strip autora prikupljane tijekom dvadeset godina. Zbirka sadrži časopise, kataloge, crteže koje su umjetnici tijekom festivala stvarali za publiku, plakate, ilustracije i serigrafije s potpisima velikana stripa, gostiju festivala.

Važnost izložbe leži i u njezinoj dokumentacijskoj vrijednosti. Kroz postav se iščitava razvoj domaćeg stripa i autora u posljednjih dvadeset godina te promjene dominantnih stilova i trendova u međunarodnoj i domaćoj produkciji. Oni su zapisi uspona prepoznatljivosti domaćeg stvaralaštva i scene u međunarodnim okvirima i bogate tradicije stripa u Hrvatskoj, koja svakim novim izdanjem festivala pokazuje svoju sve veću zrelost, kvalitetu i raznolikost.

Mnogi domaći autori – od kojih su neki i osnivači CRŠ-a – iznimno su cijenjeni i u svijetu pa redovito rade na najprominentnijim stripovima najvećih svjetskih izdavačkih kuća, a na izložbi će, osim crtežem, biti predstavljeni i likom, na arhivskim fotografijama.
Izložba “20 godina CRŠ-a” poslužit će, tako, kao podsjetnik na divne godine stripa iza nas, ali i kao zamašnjak za one koje slijede.
 
Najveći regionalni festival stripa, Crtani romani šou, ove godine slavi dvadeseti rođendan. Održat će se od 12. do 14. svibnja u Domu HDLU-a uz dodatak u imenu, Zagreb Comic Con, a bogat slavljenički program sastojat će se od tradicionalnog sajma stripova, šest izložbi, među kojima je i "30 godina Dylana Doga u Hrvatskoj", razgovora s domaćim i stranim crtačima i scenaristima, crtanja za publiku, predavanja i tribina, strip-kviza i još puno toga. U Zagreb će, stoga, stići renomirani strip umjetnici Alfonso Font, Jordi Bernet, članovi crtačkog staffa "Dylana Doga" Eugenio Sicomoro, Luigi Picatto, Giovanni Freghieri, Marco Nizzoli i Marco Soldi, zatim tvorci hrvatskog stripa "Jomar" Milko Peko i Vladimir Davidenko i mnogi drugi čija će imena biti obznanjena u narednim tjednima.
 
Autori koji su ostvarili djela za festival u posljednjih dvadeset godina:

- Stjepan Štef Bartolić
- Sebastijan Čamagajevac
- Esad T. Ribić
- Igor Kordej
- Gallieno Ferri
- Danijel Žeželj
- Zoran Janjetov
- Željko Pahek
- Stan Sakai
- Howard Chaykin
- E.B. Romero
- Philippe Leguy
- H.D.Achde
- Milo Manara
- Vittorio Giardino
- R.M. Guera
- Goran Parlov
- Stefano Biglia
- Mauro Laurenti
- Paolo Eleuteri Serpieri
- Julio Radilović Jules
- Joevito Nuccio
- Marco Verni
- Zoran Smiljanič
- Giancarlo Alessandrini
- Hermann Huppen
- Alfonso Font
- Dalibor Talajić
- Frano Petruša
- Marcello Mangiantini
- M. V. Maza
- Francis Valles
- Francois Boucq
- Piere Allary
- Olivier Jouvray
- Jerome Jouvray
- Goran Sudžuka
- Robert Solanović
- Dario Kukić
- Tihomir Tikulin Tico
- Aleksa Gajić
- Laci